Вкусове

Грогът – безценно спасение в студа

Чай с ром или водка е питие за всякакъв повод

Студените зимни вечери са времето, в което предпочитаме топлите алкохолни напитки. Наред с греяното вино и ракия, на голяма популярност се радва грогът. Според някои това е просто ром в чая. Според други – изтънчено питие, което иска повече лимон, подправки и канела.

Какви ли не истории се разказват са създаването на този сгряващ коктейл – за морски приключения, за кралски прищевки и за задокеански модификации. Популярен повече сред мъжкото общество, грогът завладява нови и нови почитатели.

Една от легендите за него разказва, че моряците от Кралския флот още през 18-и век получавали доза ром, за да се предпазват от болести и депресия. Постепенно към алкохола се добавили чай и подправки и така се получил грогът.

Греяната ракия – януарската царица

Британски историци пък твърдят, че на 21 август 1740 година вицеадмирал Едуард Върнън въвел напитката официално за всички моряци. Той бил известен с прякора „Стария грог“ заради навика си при лошо време да се разхожда по палубата с финото си непромокаемо наметало, направено от „грограм“ – плат от вълна, мохер и коприна.

Та адмирал Върнън, който искал да прави икономии и да намали донякъде пиянските свади между моряците, дава заповед вместо чист ром те да получават два пъти на ден ром, обаче разреден в съотношение 4 части вода или чай към 1 част алкохол, пише „Галерия“.

Същият адмирал се сетил да добави и лимон, който с богатото си съдържание на витамин С добре предпазвал от скорбут. Ядосани от разреждането на любимата си напитка, моряците наричт новия коктейл „грог“ по прозвището на адмирала.

Добър или лош, той явно е имал вкус, защото лимонът отлично си подхожда с рома, а и разреждането с някакъв вид чай до голяма степен обогатява аромата на напитката и я прави предпочитана в студеното време. Съчетанието от ром с вода, захар и индийско орехче става много популярно и сред пиратите от онова време, както и сред търговците.

Отлежалото уиски е незаменимо в студа

В наши дни класическата рецепта за грог включва предварително приготвен чай, към който се добавя ром или водка, както и малко захар. Любителите на подправките също имат избор да добавят каквото решат, стига то да се съчетава с аромата на самия чай.

В съвременни варианти на питието, особено в страните зад океана, се добавят лимонов сок, канела или захар за по-добър вкус.

Друга широко разпространена рецепта е към чаша горещ чай да се добави чаена лъжица коняк и супена лъжица ром, но този вариант е слабоалкохолен и се предлага основно на дамите.

Напитката се поднася ореща и има моментално затоплящ ефект. Може би затова е толкова любима именно в страните с по-хладен климат. Любопитен детайл е един обичай в скандинавските страни. Там грогът се приготвя от човека, който е дошъл на гости, а съставките са в избрано от него съотношение.

Независимо, че зимите вече не са толкова студени, грогът е една дора диея за всеки повод, защото в умерени количества е полезен, пък и създава настроение и уют в зимните вечери.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button