КласацииСвят

14 задължителни неща за правене в Белград

Белград е едно от бижутата на Балканите. Сръбската столица заслужава внимание и поне няколко дни, за да се разгледат основните забележителности. Ето 14 неща, които задължително да видим и направим в Белград.

Разгледайте крепостта Калемегдан

Крепостта Калемегдан е може би най-голямата забележителност на Белград и е популярна с причина. Това е едно от най-добрите места в града, където можете да се отпуснете и да се насладите на красиви гледки към сръбската столица (особено около залеза).

Разположен при сливането на реките Дунав и Сава, първите укрепления тук са построени още през келтско време. Това, което можете да видите днес, датира от 17-ти век и по-късно и е впечатляващ пример за отбранителна архитектура.

Това е наистина огромна площ и трябва да отделите време, за да я разгледате добре, тъй като крие някои наистина страхотни атракции на Горната и Долната крепост.

Най-добрият начин да стигнете до Калемегдан е от пешеходната улица „Княз Михаил“, просто трябва да пресечете светофарите в края й и вече сте в парк Калемегдан.

Разходете се по ул. „Княз Михаил“

Улица „Кнез Михайлова“ е главната пешеходна алея в Белград, която се простира на около километър между Теразие и крепостта Калемегдан. Това е една от най-старите и ценни части на Белград, облицована с красиви сгради от края на 19-и и началото на 20-и век.

Някои от най-интересните сгради тук включват хотел „Сръбска Круна“ (на номер 56), сградата на Сръбската академия на науките и изкуствата (на 35), ресторант „Руски“ (на ъгъла на улиците „Кнез Михайлова“ и „Обиличев венац“) и множество жилищни сгради (особено при номера 46, 48 и 50).

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TOB – Visit Belgrade (@visit.belgrade)

Вижте грандиозни сгради в центъра на града

Белград може да не изглежда като красив град в началото, но има няколко красиви грандиозни сгради в центъра. Той е особена смесица от архитектура и докато някои от по-новите допълнения към пейзажа не се вписват наистина в образа на голямата столица, все още има много сгради, които си заслужава да бъдат разгледани.

Можете да намерите някои от тях на и около Trg Republike, Terazije, улица Kralja Milana или Trg Nikole Pasica, но скитането из центъра на града ще разкрие още по-случайна красота наоколо.

Ако можете, влезте и в сградите и портите, тъй като там можете да намерите някои истински чудеса. Любимата ми находка беше интериорът на Главната поща с красив ретро дизайн.

Но центъра на Белград крие и някои истински скъпоценни камъни и можете да ги намерите, когато се скитате по задните улици, особено близо до улица Кнеза Михаила. Някои от сградите там са наистина спретнати и със сигурност могат да ви впечатлят.

Отделете време на хотел Москва

Това е един от най-старите действащи хотели в Сърбия, открит е през 1908 г. Зашеметяващата сграда в стил ар нуво наистина се откроява сред останалите архитектурни обекти на Белград.

Благодарение на своето значение, местоположение и високи стандарти хотел Москва посреща много добре познати гости през годините, включително Алберт Айнщайн, Алфред Хичкок или Ричард Никсън, наред с много други. Той също играе важна роля в местната история, тук е била централата на Гестапо по време на Втората световна война.

Днес той все още е популярно място сред туристите, но дори и да не сте отседнали там, можете да се насладите малко на хотел Москва – има хубаво кафене, в което можете да седнете и да хвърлите поглед на мястото и неговата атмосфера.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TOB – Visit Belgrade (@visit.belgrade)

Насладете се на бохемската страна на Белград

Кварталът Скадарлия е известен като бохемската страна на Белград, толкова различна от останалата част на града. Сърцето му е улица Скадарска – 400-метрова калдъръмена алея, пълна с атракции.

Там ще намерите много ресторанти, художествени галерии или антикварни магазини – Скадарлия е известен като белградския Монмарт и със сигурност можете да усетите артистичната атмосфера там.

Това е идеалното място за бавно скитане наоколо, а пейките, подредени по улицата, приветстват посетителите да седнат и да се отпуснат.

Стигането до Скадарлия е доста лесно, улицата се намира на кратка разходка от Trg Republike.

Вижте впечатляващата църква Свети Сава

Една от най-разпознаваемите забележителности на Белград, която се вижда ясно от много места в града, е огромната църква Свети Сава, доминираща в пейзажа със своите кръгли куполи. Това всъщност е една от най-големите църкви в света и често се сравнява със Света София в Истанбул  или Саграда Фамилия в Барселона.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TOB – Visit Belgrade (@visit.belgrade)

Спомнете си за миналото в бомбардирани от НАТО сгради

Югославската война от 90-те години на миналия век е трагичен епизод в историята на региона и сръбският принос към нея е доста добре известен факт. Но като оставим политиката настрана, както винаги във войните, най-големите жертви са обикновените граждани, независимо от коя страна.

Докато войната се е състояла предимно в другите части на бивша Югославия, Белград също носи някои белези от тази война и можете да ги видите. Повече от 20 години от бомбардировките повредената сграда все още напомня за неспокойното минало на Балканите, въпреки че там се извършват строителни работи.

Насладете се на уличното изкуство

Белград има една от най-добрите сцени на уличното изкуство на Балканите и можете да намерите множество творби из целия град. Много от тях са просто произволни етикети и графити по стените, но можете да намерите и приличен шаблон, стикери или стенописи.

Най-известният е от световноизвестните художници от Италия – BLU. Той нарисува гигантски човек, който яде дърво, а работата му показва как всички ние нараняваме околната среда. Можете да го намерите в близост до Бранков мост, на ул. Поп Лукина.

Най-добрите райони за намиране на улично изкуство в Белград са районите Савамала и Дорчол в центъра, както и кварталите на Нов Белград отвъд река Сава.

Насладете се на местните кафенета

Балканите са известни с изключителната си кафенета, а Белград, като най-големият град в региона, има някои наистина страхотни кафенета, на които можете да се насладите по време на вашето пътуване до там. Те са идеално бягство, за да се отпуснете по време на разглеждане на забележителности или да намерят някаква добре необходима сянка през горещите дни.

В Белград има толкова много добри кафенета, които не само сервират невероятни напитки, но и имат страхотен и модерен интериор. Ще ги намерите из целия град.

Опитайте местна храна

Сръбската кухня е известна със своите месни специалитети и големи порции.   Ако търсите типичен сръбски, ще го намерите в много ресторанти в целия център. Най-известният е ресторантът Question Mark (Znak Pitanja), който е най-старата традиционна механа в града, работеща от 1823 г. Ще го намерите на адрес Краля Петра 6, недалеч от ул. Кнеза Михаила.

Насладете се на брега на реката

С местоположението си при сливането на две важни европейски реки, Дунав и Сава, Белград има доста дълго крайбрежие, на което можете да се насладите по много начини. Може да се разхождате или да карате колело в зелените площи, да се отпуснете на плажа или да прекарате време в някои готини и модерни барове и ресторанти. Те се намират под крепостта Калемегдан, между Бранков мост и мястото, където се срещат Сава и Дунав.

От другата страна на река Сава, срещу Бетон Хала, ще намерите множество лодки, които също са домакини на нощни клубове и ресторанти.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TOB – Visit Belgrade (@visit.belgrade)

Посетете музеи

Някои от най-добрите белградски музеи включват музея на Никола Тесла, Историческия музей на Сърбия, Музея на науката и технологиите, Националния музей на Сърбия, Военния музей, Музея на авиацията, Музея на съвременното изкуство или Етнографския музей.

Отидете в Земун

Земун, част от Белград, разположен далеч от центъра, на брега на река Дунав, е идеален район, за да избягате от шума и суетата на оживената столица. До 1934 г. е отделен град и част от Хабсбургската империя. Ето защо Земун се чувства и изглежда толкова различно от центъра на Белград.

Тук можете да намерите архитектурата, типична за Хабсбургската империя, с долни къщи и червени покриви, подобни на градовете в Централна Европа. Атмосферата на Земун също е малко по-различна, по-спокойна и сякаш животът тук върви по-бавно.

Земун е толкова приятно място за посещение, крайбрежието му е популярна зона за отдих, където през уикендите можете да очаквате много местни жители да се разходят и да релаксират.

Една от най-големите забележителности на Земун е кулата Гардош от 19-ти век, откъдето можете да се любувате на красивата панорама на околностите и Белград на заден план.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button