Свят

Бодрум не е само плажове, ето какво трябва да видим в турския курорт

Когато чуем Бодрум, винаги се сещаме за плажове, невероятно турско обслужване и скъпи яхти. Всъщност курортът е изключително богат на исторически и археологически забележителности, които трябва да разгледаме.

Бодрум е на скалист полуостров, където заливи с чисти, блестящи води са закътани между носовете. Тук можете да разделите времето си между вълнуваща археология и шезлонг до блестящо заливче.

Замъкът Бодрум

На нос източно от пристанището на Бодрум се издига замъкът Бодрум, построен в началото на 15-ти век от рицарите хоспиталиери. Това място е било укрепено от повече от 3000 години и е вероятното място за двореца на Мавзол от 4-ти век пр.н.е.

Едно от многото невероятни неща за тази сграда е, че каменната зидария от мавзолея на Халикарнас е била рециклирана за стените й, или превърната в прах, за да се направи вар, или просто повторно използвана.

Замъкът е превзет от Сюлейман Великолепни през 16 век и става затвор през 1895 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BODRUM (@bodrum)

Музей на подводната археология в Бодрум

От 60-те години на миналия век замъкът е домакин на завладяващ музей, посветен на подводните находки, направени в древни, средновековни и ранномодерни корабокрушения около турското Егейско море.

9 дни из Турция: Маршрут на български влогъри през най-популярните забележителности

Това е най-големият музей в Турция, посветен на тази област, представящ вълнуващо съкровище от микенски медни блокове и вази, древноегипетски печати, кралски карийски бижута, римски амфори, средновековни ислямски стъклени изделия, испански четири истински парчета от 16-ти век и товари  В музея има и две реконструирани корабокрушения от бронзовата епоха и средновековието.

Мавзолей в Халикарнас

Великолепната гробница, която за първи път дефинира термина „мавзолей“, е построена в Халикарнас за карийския сатрап Мавзол (ум. 353 г. пр. н. е.). Разположен на масивен подиум, това е паметник с невероятно величие, висок 45 метра и с релефи на всяка фасада, издълбани от един от изтъкнатите гръцки скулптори от 4-ти век пр.н.е., Бриаксис, Леохар, Скопас от Парос и Тимотей.

Бил е съборен от земетресения между 1100 и 1400 г. и е последното от шестте разрушени чудеса на древния свят. Повечето от мраморните блокове и полиран камък се превърнаха в сполия за замъка Бодрум. Много от по-фините скулптури са премахнати през 19-ти век и са се озовали в Британския музей, но докато не бъдат върнати, оцелелите релефи, рифлените колони и стълбището дават примамлива представа за това, което е било преди.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BODRUM (@bodrum)

Театър на Халикарнас

Няколко улици нагоре от мястото на мавзолея е театърът в гръцки стил, построен по време на управлението на Мавзол през 4-ти век пр.н.е. и по-късно разширен от римляните през 2-ри век н.е. Неговият архитект е имал око за грандиозното, тъй като театърът има вълнуваща гледка към Егейско море от неговата пещера.

В разцвета си това място е можело да побере около 13 000 души и днес  се използва като сцена за културни събития през целия сезон. Можете да погледнете изкопания склон на хълма, за да видите къде cavea продължава нагоре по склона.

Музей на изкуствата Зеки Мюрен

Певец т и актьор Зеки Мюрен е колосална фигура в турската популярна култура и прекарва голяма част от живота си, особено последните няколко години, тук, в Бодрум. Мюрен участва в десетки филми и записва над 30 албума и влиянието му е трудно да се преувеличи. След като умира, домът му на едноименната му улица в Бодрум е превърнат в музей.

1310 км с влак: „Източен Експрес“ отново ни показва далечна Турция

Мюрен е обичал бляскавото и въпреки че има много сценични костюми и снимки, които подкрепят това, самият дом е съкратен и създава трогателно впечатление на мъж, който търси спокоен живот. Що се отнася до сувенири, има много бижута,   оборудване и картини.

Морски музей

Бодрум се занимава с корабостроене от древността, а индустрията получава тласък в началото на 19-ти век, когато тук са пуснати на вода османски военни кораби. Когато търсенето намаля в средата на 19-ти век, това ноу-хау в корабостроенето е използвано за изграждане на тримачтови гулети (шхуни) за търговия и риболов.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BODRUM (@bodrum)

През 2011 г. морският музей на Бодрум се премества в старата базарна сграда (bedesten) до замъка и разполага с множество модели на различните дървени лодки, построени в Бодрум.

Педаса

Високо върху здравия гръбнак на полуостров Бодрум се намират руините на древното карийско селище Педаса. Можете да се разходите до Педаса от Конаджик в Бодрум.

Впечатляващите руини в Педаса са от 11-ти и 6-ти век пр.н.е., а скорошни разкопки разкриха храм на Атина. Обектът се простира върху няколко хълма, като ви предоставя зашеметяващи 360° панорами на полуострова и Егейско море.

Вятърните мелници на Бодрум

Полуостров Бодрум е осеян с причудливи напомняния за време преди туризма, датиращи от 1700-те години. Тези вятърни мелници са в различни състояния на ремонт и са поставени високо на хребети, за да хванат бриз.

Варосани, тези кръгли сгради се открояват на фона на синьото и кафявото на сушата и морето отвъд.  От вятърните мелници  можете да разгледате чистите тюркоазени води на заливите, обширността на курортите и иглолистните хълмове във всички посоки.

Порта Миндос

Последният остатък от седемкилометровите стени на Халикарнас може да се намери в западната част на Бодрум. Тези защити са построени през 4-ти век пр.н.е. от Мавсол, сатрапът на Кария, а портата на Миндос е един от двата монументални входа.

Въпреки че каменната зидария на двете кули на портата е модерна интерпретация, има много археологически интерес, а наблизо са открити сводести гробници от елинистичния и римския период.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BODRUM (@bodrum)

Можете да видите 50 метра от околния ров, за който е известно, че е забавил превземането на града от Александър Велики през 334 г. пр.н.е. Около обекта има информационни плочи, обясняващи историческото му значение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button