Свят

1310 км с влак: „Източен Експрес“ отново ни показва далечна Турция

Пътуването с влак носи със себе си невероятна магия и романтика. Въпреки че в България влаковете са последна опция за пътуване, то навсякъде по света железопътният транспорт е предпочитан. Много държави дори създават специални туристически маршрути. Сред тях е и Турция, която през 2019 година започна да предлага дълго пътуване из непознатата си територия.

Почти всеки е ходил в Истанбул или до южното крайбрежие и курортите Анталия, Мармарис, Кушадасъ или Бодрум, но това не е Турция. Държавата има огромна територия и невероятна природа. Именно затова е създадена и линията „Източен Експрес“.

Източният експрес, или Dogu Express на турски, свързва източна със западна Турция, като се простира от Карс, който е доста близо до грузинската граница до Анкара, столицата на страната и обратно.

източен експрес влак
Снимка: goturkeytourism

Източният експрес спира в седем провинции, докато се насочва на изток или запад. Няма да видите много други туристи да се качват на този влак, но много местни жители го използват като транспорт през страната.

С влака ще пропътувате 1310 км, минавайки през Анкара, Къръккале, Кайсери, Сивас, Ерзинджан, Ерзурум и Карс. Отнема около 24 часа, но през зимата може да отнеме много повече време.

Разбира се, най-добре е да слизате на всяка спирка и да прекарвате няколко часа или поне един ден в съответния град.

Регионът на Източна Антолия е най-известен през зимата със снежните си фонове – да, в тази част на Турция вали много сняг през зимата.

Във влака има спални вагони, като всяко купе е за четирима. Има и вагон, който е ресторант. Освен местни специалитети се предлага и чай в изобилие.

източен експрес влак
Снимка: goturkeytourism

Важни съвети:

Вземете храна – толкова, колкото смятате, че ще ви трябва за пътуването.
Резервирайте предварително. Местата бързо се разпродават бързо. Мъжете и жените, които не пътуват заедно, не може да са в една и съща кабина, така че ако пътувате с някой от противоположния пол, ще трябва да резервирате цяла кабина или места.

Носете тапи за уши и маска за очи. Може да има крещящи деца в купето си или шумни съквартиранти.
Носете допълнителна тоалетна ролка за тоалетната – това е нещо, което трябва да правите във влаковете по целия свят.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button