Новини

Колко струва един ден на Халкидики?

Летните почивки са в разгара си, а мнозина отскачат за бърза почивка в Гърция, като най-предпочитаното място е Халкидики.

От сайта бТВ Бизнес новините се отправят към първия ръкав Касандра. Първият голям разход е горивото в една посока, което в техния случай е бензин, а разстоянието – 450 км. от София.

Имайте предвид, че в началото на август цените на горивото в Гърция са значително по-високи от тези у нас и ако заредите там, ще имате по-голям разход. За съжаление на връщане може би ще бъде неизбежно, затова имайте предвид, че в момента бензинът и дизелът в България са на цена от 2,60 лв./2,65 лв. за литър с няколко стотинки разлика двата вида гориво, а в Гърция бензинът А95 се продава за 1,97 евро, което е 3,85 лв. Интересно е също, че в Гърция за разлика от горивата у нас тази година дизелът има по-сериозна разлика от цената на бензина – 1,64 евро, което е 3,21 лв.

Грубо, ако заредим 40 литра бензин от България в едната посока, горивото ни излиза – 104 лв.

За връщане със зареждане от същата верига бензиностанции, но на Халкидики – близо 80 евро (156 лв.)

Тол такси

На влизане в Гърция до Халкидики имаме плащане тол такси 3 пъти. Първият пункт е 2 евро, вторият 1 евро и третият 0,30 евро.

Общо 3,30 евро в една посока.

Чадър и шезлонг

Ако сте посещавали Гърция в последните 2 години, може би сте забелязали, че практиката „кафе срещу шезлонг и чадър“ присъства все по-рядко по плажовете, но все още е популярна на полуостров Халкидики и плажните барове около Кавала.

На първия ръкав „Касандра“ все още има плажни барове, които предлагат шезлонг и чадър срещу консумация. Ако не сте избрали такъв тип бар, то цената за чадър с 2 шезлонга на плажа в Афитос на баровете с по-висока оценка е 40 евро без консумацията.

„Шезлонг срещу фрапе“: Колко струва кафето на плажовете на Халкидики

Само няколко бара по-надолу по плажа откриваме такъв с минимална консумация 9 евро, като цените на фрапето са 7 евро и ако си поръчате 2 фрапета, никой няма да ви изгони от плажа, ако не сте направили 9 евро.

В тези 7 евро гърците обикновено включват и още нещо като обикновено получавате и бутилка вода от 0,5 л. към всяко фрапе. На плажа в Афитос получаваш освен вода, кроасан и малка вафличка.

Паркингът на плажа беше безплатен.

Общо за чадъри, шезлонги и консумирани 2 фрапета с 2 води, или 2 фрапета с 2 кроасана и 2 малки вафли – 14 евро.

Обяд

От екипа решават да обядват на плажа. Проверката показва, че гръцката салата, както на плажа, така и в ресторантите в центъра са на една и съща цена – 9 евро, като тази година се натъкват на варианти с яйца или такива с лозови сърмички.

Въпреки салатите избират нещо типично гръцко за обяд гирос и сувлаки. Всяко едно от тях е на цена 12 евро. Поръчат и голяма наливна гръцка бира, чиято цена на баровете варира от 4 до 6 евро. В техния случай 4 евро с подарък малък чипс.

Така обядът става – 28 евро.

Следобедни закуски

Решаваме по пътя към вкъщи да си вземем едно капучино и кроасан, като на човек се пада съответно по 4,45 евро: капучино 2,20 евро, кроасан 2,20 евро.

Общо 8,90 евро за двама.

Вечеря

Вечерята отново е традиционна, само че този път решават да проверят морската храна. Поръчката им включва: гръцка салата – 9 евро, пържени калмари – 9,50 евро , пържени миди – 8,50 евро, октопод – 14,50 евро, хляб – 2 евро, голяма вода – 2 евро, 2 чаши вино – 6 евро.

Общо 52 евро (101 лв.) за вечеря с морски дарове за двама.

ТОТАЛ за деня: 155 евро (303 лв.) за двама (без нощувката)

Гориво: 50 евро (104 лв.)

Тол такси: 3,30 евро (6,60 лв.)

Чадъри, шезлонги и консумация: 14 евро (28 лв.)

Обяд: 28 евро (55 лв.)

Следобедни закуски: 8,90 евро (17 лв.)

Вечеря: 52 евро (101 лв.)

Разбира се, цените са приблизителни.

Подобни статии

3 Коментара

  1. Ами 1евро за литър вода на плажа.3,50евро за фрапе, 15евро шезлон, бургер10евро.Какво повече да желае човек.Чиста вода ,прекрасна гледка.Това е Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button