Вкусове

Греяната ракия – януарската царица

Януари у нас е месец на домашните празници. А греяната ракия е пълновластната им господарка – тя присъства на всяка трапеза в първия месец от годината.

Още преди повече от век българите са открили както богатия й вкус и аромат, така и чудодейните й лечебни свойства. За това тази традиция се предава от поколение на поколение, като рецептите могат да бъдат различни.

Класическият начин на приготвяне е най-лесен. Важно при загряването е да не я оставяте да заври. Най-добре е да ползвате удобен съд, а ако изберете обикновено джезве – няма да сбъркате. Преди да го сложите на котлона, добавете подправките – мед или захар и черен пипер. Точно преди да закипи, махате от котлона и захлупвате съда.

Макар да се прави със захар, тази напитка не съдържа въглехидрати, но е високо-калорична.

Течното чудо ракия се произвежда от столетия по нашите земи от различни плодове – грозде, праскови, кайсии, сливи, джанки, дори и от маслодайна роза. За горещия зимен вариант са най-добри сливовата и гроздовата ракия. Обикновено техните градуси са около и над 40. Температурата на самата течност сгрява външно и вътрешно – ръцете, устните и езика, небцето и цялата храносмилателна система.

Градусите на алкохола пък мигновено събуждат цялото тяло. Една малка глътка от този народен еликсир е достатъчна, за да ни накара да се почувстваме добре в зимния сту.

Творческият подход към приготвянето на питието може да включва и някои специфики например при карамелизацията. Загрятата в джезвето захар или мед ще попият всички подправки по-силно, ако ги добавите преди ракията. За по-фин аромат може да добавите портокалови корички, зрънца карамфил и сушени плодове по ваш избор.

В Сърбия годишно се произвеждат 50 милиона литра ракия

Питието се сервира горещо и докато сеп ие, не се вдишва, иначе силното влияние на алкохола ни идва много скоро. Можете да използвате красиви керамични чашки, които допринасят за традиционната атмосфера.

В китното градче Априлци дори има празник на греяната ракия, където балканджиите представят най-добрите си варианти по автентични рецепти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button