Свят

Господ първо създаде Мавриций, после сътвори рая

„Господ създал първо остров Мавриций и едва след това, по негово подобие сътворил рая“, каза Марк Твен и явно е бил прав, след като всяка година тук идват куп туристи от цял свят. Островът е любимо място за почивка на много холивудски звезди, а в туристическия бизнес е поставен наравно с Бали и Бахамските острови.

Тропическият остров в Индийския океан, някога обитаван от пирати, сега е известен като сигурно убежище с луксозни хотел, разположени на бели пясъчни плажове на фона на вулканични планини. Мавриций обаче не е място само за плаж, но и за опознаване. Впечатляващи са пъстрите индийски храмове и пазари, френски колониални къщи, най-старите ботанически гради, редки птици, които се мяркат сред абаносовите дървета.

Тук може да се отдадете на всякакви водни спортове, да изследвате кораловите рифове или вулканични пещери, да се разходите с лъвове или да плувате с делфини. Освен това навсякъде ще се радвате на топло гостоприемство на маврицианците, които са смесица от индийци, креолци, французи и китайци. Причина за това е, че островът е владян последователно от португалци холандци, французи и англичани, които си набавяли работна ръка главно от Индия и Китай.

Твърди се, че Мавриций има 87 култа, макар основните религии да са само три – индуизъм, християнство и ислям.

Циклонът „Емирати“ блокира български инфлуенсър на остров Мавриций

Местните говорят на креолски, но повечето владеят доста добър френски и английски. Въпреки, че няма действащи вулкани, островът е с вулканичен произход.

На Мавриций, който е на 900 км. източно от Мадагаскар, луксът е изненадващо достъпен – островът предлага едни от най-добрите туристически оферти. Остатъци от Британската колониална епоха могат да се открият в клуб Gymkhana, плантациите за чай и лявото движение, но всичко останало е екзотика.

Изобилието от водни спортове, спа центрове, голф игрища от най-висок клас, както и гурме кухня, която е пикантна, защото лютото действа добре на потентността според местните, често затрудняват напускането на хотела. Разбираемо е да не искате да излезете от морето и да помръднете от шезлонга, но на Мавриций има много какво да се види, така че не изпускайте разходките на острова.

Популярен е източният бряг с едни от най-изисканите хотели и великолепни плажове с бял пясък, докато спокойното западно крайбрежие е предпочитано от семейства. Красивият юг е по-дивата, но може би по-интересна част от Мавриций. За Гри Гри, най-южната точка на острова, местните жители твърдят, че е място за правене на черни магии. Тук няма луксозни хотели и приятни плажове, а къпането е опасно, защото близо до брега се срещат акули.

Ле Морн Брабант – Грандиозният „подводен водопад“ в средата на Индийския океан

В тази част на острова сякаш времето е спряло и човек може да се любува на действителната природа. В селският юг посетете планината Ле Морн, обект на ЮНЕСКО, която предлага невероятни гледки и е била убежище за избягали роби. Заслужава се да се види един от националните паркове „Кизела“, разположен върху 100 дка. в подножието на планината Рампар. Друго богатство на острова е ботаническата градина „ Памплимус“.

Мавриций, който се намира само на 20 градуса южно от екватора, се рекламира като дестинация за целогодишен туризъм, въпреки че повечето хора го свързват с зимното слънце. Пиковият сезон на острова е от октомври до април. Зимата на острова е от май до септември, пише „Филътър“.

Добре е да знаете, че поради микроклимата на острова може да вали, а на пет минути от вас да пече слънце. На тръгване повечето туристи си купуват сувенири от птицата Додо, която се е превърнала в символ на острова. Посетителите на музеят в столицата Порт Луи пък ще разберат истината за птицата додо, която е далечна роднина на гълъба. Смята се, че птицата изчезва, защото моряците я ловели, за да я ядат. Оказва се обаче, че тя имала отвратителен вкус и дори след часове варене оставала твърда като автомобилна гума. Моряците я убивали понякога, защото им се мотаела в краката. Истината обаче е, че додо изчезва заради прасетата, плъховете, които моряците довели със себе си, тъй като изяждали яйцата и.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button