Свят

Ле Морн Брабант – Грандиозният „подводен водопад“ в средата на Индийския океан

Ако обичате да пътувате, вероятно сте виждали всякакви водопади – от световноизвестния Ниагарски водопад до мимолетния, грандиозен така наречен Огнепад в Национален парк Йосемити. Вероятно е обаче да не сте виждали подводен водопад.

Подводен водопад? Да, някак си край брега на малък остров в Индийския океан има – това, което изглежда – водопад, потопен в самия океан.

Република Мавриций е островна държава на около 1200 мили югоизточно от Африка. Републиката има население от 1,3 милиона, повечето от които са от индийски произход. Останалите хора са от креолски, китайски, френски, английски и южноафрикански произход. Официалният език на страната е английски.

Смайващо! Tова завладяващо явление се случва в Индийския океан, на тропическия остров Мавриций. Вижда се целогодишно, напълно безопасно е да плувате или дори да сърфирате! За да разпалите желанието си за скитания, ето как действа магията на този райски остров!

Ако никога досега не сте били на този остров, той е известен главно с това, че е домът на вече изчезналата птица Додо. Съвсем наскоро Мавриций превзе света с щурм с откриването на изгубен континент под него, известен като Маврисия. Сега се завръща с още една завладяваща черта, подводен водопад. Само за да е ясно, това не е истински водопад, а по-скоро илюзия, която може да се види само отгоре. Разположен на югозападния бряг на острова, известен като полуостров Льо Морн, явлението се развива в тюркоазената лагуна. Благодарение на кристално чистата вода е възможно да се вижда през нея, което е ключът към разгадаването на мистерията.

Подвеждащо, не водата всъщност пада в неизвестното, а по-скоро пясъкът и утайките, които са във вечно движение. Мавриций, като сравнително млад остров, се намира на океански шелф, издигнат над нивото на морското дъно. Край този конкретен бряг се забелязва постепенен наклон, внезапно завършващ с 4000 метра дълбока пропаст. Благодарение на тази морска топография се виждат различни нюанси на синьото, поради движението на пясък и тиня по тези склонове. Именно тази уникална хармония от нюанси създава оптическата илюзия, която спечели толкова много почитатели по целия свят.

За да уловите най-добре този дар от майката природа, няма нищо по-добро от разходка с хеликоптер над полуостров Льо Морн. Подсилена с върха на световното наследство на ЮНЕСКО, гледката става още по-спираща дъха и моли за неограничени снимки и кадри. Националният превозвач Air Mauritius предлага страхотни оферти за този запомнящ се полет.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от ODZADU SK (@odzadu)

Трудно е да се види подводния водопад от брега. За да видите наистина това, което изглежда като течаща вода, трябва да сте над водата и да гледате надолу. Добрата новина е, че туристите са добре дошли и се предлагат обиколки с хеликоптер, за да им помогнат да видят грандиозния ефект.

Пейзажът е наистина фантастичен, не само за този хипнотичен феномен, но и за безценната красота на местните пейзажи, които заслужават да бъдат видени поне веднъж в живота.

Островната държава Мавриций се намира в Индийския океан източно от Мадагаскар. Вулканичният главен остров Мавриций е заобиколен от коралови рифове; има и няколко по-малки острова.

Управлявана на свой ред от холандците, французите и британците, страната в крайна сметка получава своята независимост от последните на 12 март 1968 г. и става република през 1992 г.

Мавриций се превърна в туристическа опора на континента и туризмът беше ключов фактор в развитието му. Има редица други атракции, които го правят райски остров.

Например, плажът Перейбер се препоръчва за семейно плуване, защото е „тихо място със спокойно море“, така че е идеален за неопитни плувци. Имайте предвид, че въпреки, че нудизмът е забранен на плажа, слънчевите бани топлес са разрешени.

И накрая, никое пътуване до Мавриций не би било пълно без посещение на националния парк Дефилето на Черната река (Black River Gorges) с площ от 17 000 акра, съставен от „хълмове, дълбоки долини, зрелищни водопади и несравнима красота на флората и фауната“. Докато посещавате парка, можете да посетите водопада Александра и дори да се разходите до връх Черна река – най-високата точка на острова.

Най-добрите преживявания на невероятния Мавриций

В Индийския океан има много острови и всеки има нещо специално, което да предложи на посетителите. Островната държава Мавриций, с общо 16 острова, отдавна носи етикета на Остров на медения месец, но въпреки, че е идеален за романтично бягство на плажа, той е също толкова вълнуващ, колкото ваканция, наситена с екшън, културна и историческа гореща точка , дестинация за кулинари или, най-доброто от всичко, пътуване със смесени групи, където можете да се насладите по малко от всичко.

Стигането до Мавриций е отнемащо време начинание. Това е продължително пътуване, откъдето и да тръгвате, така че си струва да отделите време. Уверете се, че имате свободно време и време за почивка тук. Пуснете си отпуска минимум за една седмица или две.

Мавриций има само два сезона: лято и зима, противоположни на нашите сезони, тъй като островът се намира в южното полукълбо. Няма ясно изразени дъждовни сезони и доста стабилни температури през цялата година правят всяко време подходящо за посещение на Мавриций. Най-горещите температури са през януари, достигайки средата на 80-те, а най-хладните през август, достигайки средата на 60-те.

Говорими езици са френски и английски; валутата е рупия, която е лесно достъпна в обменните павилиони на летището, в градовете или на рецепцията на хотелите, но е най-лесна за получаване през банкоматите. Що се отнася до здравето, добрата новина е, че няма да е необходимо да приемате профилактика на малария. Въпреки това, вашите редовни ваксини като MMR и дифтерия трябва да са актуални, а ваксинациите срещу хепатит (A и B) и коремен тиф са препоръчителни, но не задължителни. Ваксина срещу жълта треска не е необходима, ако просто посещавате Мавриций. Ако комбинирате пътуването със сафари, тогава ще са необходими други ваксинации.

Най-добрите неща за правене в Мавриций

Въпреки че има много неща за правене, не искам да отнемам времето ви за релакс на плажа. Много от забележителностите и дейностите могат лесно да бъдат комбинирани и обединени в еднодневна екскурзия или дори полудневна екскурзия, което ви спестява време и пари. Ето някои от нещата, които трябва да направите в Мавриций.

Порт Луис
Колоритната столица на Порт Луис е чудесна за криволичене и разглеждане на оживените улици, но за някаква структура за ежедневните си проучвания започнете от крайбрежната улица Каудан. Има магазини, кафенета, ресторанти, музея Синята Пени, описващ историята на Мавриций, занаятчийски пазар и др. Планирайте поне час-два. След това има централния пазар (повече за това в раздела „Къде да ядете в Мавриций“ по-долу). Научете за тъмната история на Мавриций в Имигрантския кей и не пропускайте Цитаделата или Форт Аделаида, издигаща се над града.

Ботаническата градина
Недалеч извън Порт Луис на север, в доста добре наречения квартал Памплемус, ще намерите ботаническата градина на сър Сивусагур Рамгулам. Екзотични растения, местни и чужди; лечебни и билкови градини; превъзходен дисплей на огромни водни лилии и гигантски дървета се борят за вашето внимание. Има и изобилие от птици, прилепи, костенурки и риби, които да видите, така че отделете достатъчно време. Cafe Mon Plaisir, точно срещу градините, има приятна тераса за питие или лека закуска, преди да тръгнете.

Южните гори и паркове
Има три грандиозни природни чудеса доста близо едно до друго в южната част на острова. Националният парк Black River Gorges защитава дъждовната гора на острова, пълна с местна флора и фауна, и близо 40 мили пешеходни пътеки. Абаносовата гора е убежище на местни твърди дървета с най-високия водопад на острова, водопадът Чамарел. Предлага страхотни преходи и гледка към океана и вътрешността на острова. След това има цветната земна долина, Долината на цветовете. Тук можете да забележите 23 различни цвята на почвата и можете да ги разгледате от превъзходна селекция от циплайни, които са безопасни за почти всички възрасти и са толкова добро забавление. След спускане на зиплайн, направете заслужено плуване в естествен басейн до водопад.

Можете да организирате обиколки до всички тези места поотделно, с водачи или просто шофьори, в зависимост от вашите предпочитания. Всички рецепции на хотелите предлагат разнообразни пътувания или можете да резервирате предварително обиколки на многото други изкушения на южния край на Мавриций по пътя.

Гранд Бей
Този малък морски град в северната част на острова е едновременно живописен и идеален за следобед далеч от плажа. Предлага плажно пазаруване с парео, бижута, слънчеви очила и цветни кърпи. Местните изкуства и занаяти се предлагат от пазарни сергии и малки индивидуални бутици, разположени край крайбрежната алея. Има кафенета и ресторанти за отдих и гледане на хора и няколко малки художествени галерии.

Изследвайте подводния свят
Не можете да стигнете чак до Мавриций и да не се насладите на това, което океанът може да предложи, независимо дали на повърхността или под него. Ако сте водолаз или искате да се научите, това е идеалното място за това, с пъстър подводен свят и течения, които не са твърде силни. Ако искате да погледнете под водата, но предпочитате да останете сухи, тогава има разходки с лодка със стъклено дъно или дори пътувания с подводница (Blue Water предлага специален обяд за двама в подводница, плаваща на 100 фута под повърхността.) На върха на водата повечето плажни курорти предлагат водни ски, кайт сърф, ветроходство, разходки с понички или банани и други, което прави Мавриций истински център за водни спортове.

Имение Юрика
Една от многото колониални сгради на острова, Eureka Mansion разказва за жалката ера на колониализма, когато Мавриций е управляван от британски и/или френски губернатори. И двамата са оставили огромно наследство на острова, някои добри и други. Днес Юрика е красиво поддържана сграда в креолски стил с прекрасни градини. Вътре може да видите какъв е бил животът през 1800-те – за колонистите – докато отвън обширната територия, пълна с река и зелени хълмове, предлагат прекрасни пътеки покрай водопади и през плодоносни дървета и диви цветя.

Страхотна идея е да наемете кола, за да разгледате многото забележителности на острова, но имайте предвид, че маврицийците карат отляво. Ако предпочитате да не рискувате, тогава наемането на шофьор за деня е опция на разумна цена, която също ви дава възможност да разговаряте и да научите повече за живота на острова.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button