Свят

Каменната гора – лабиринтът на Мадагаскар

Имате ли списък с места, които бихте искали да посетите по целия свят? Ако го правите и се интересувате да видите уникални видове животни, тогава Мадагаскар вероятно е близо до върха на списъка ви.

Островната държава Мадагаскар е известна сред учените със своето биоразнообразие. Експертите смятат, че 90% от видовете, открити на Мадагаскар, са ендемични и не се срещат никъде другаде на Земята.

Има една част от острова, която е известна както с биологичното си разнообразие, така и с уникалната си геология. Разположен на западния бряг на острова, националният парк Цинги де Бемараха може да се похвали с невероятно разнообразие от диви животни и някои от най-уникалните терени, които ще намерите на планетата.

Известен с популярния прякор „каменна гора“, паркът е дом на грандиозно, разпръснато варовиково образувание, което се състои от хиляди назъбени кули, които се издигат на стотици фута във въздуха, разделени от прорезни каньони, които могат да бъдат навсякъде от няколко инча широки. до ширината на градска улица.

Тъй като паркът е много труден за достигане (може да отнеме пет дни, за да стигнете до района от най-близкия град) , изключително трудно е да се изследва (може да отнеме цял ден, за да пътувате до половин миля) . Докато неговата негостоприемна природа разочарова изследователите, паркът действа донякъде като биологична крепост за видовете, които защитава.

Цинги де Бемараха е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, паркът предлага разнообразие от различни местообитания в своите 600 квадратни мили. Неговият безплоден каменен пейзаж предпазва не само човешки заселници, но и добитък и пожари, които иначе биха застрашили разнообразието от видове, които наричат ​​парка дом.

В неговите граници могат да се намерят 11 различни вида лемури, повече от 100 вида птици, 45 вида влечуги, няколко вида прилепи и уникални животни като ямката, пръстеноопашата мангуста и листоопашатия гекон. Тези биолози, които се впускат в парка, за да изследват, почти винаги намират нови видове, които никога преди не са виждали.

„Дърветата“ в „каменната гора“ са остри като бръснач, назъбени стълбове от ерозиран варовик, които стърчат като огромни ножове за пържоли. На местно ниво те са известни като „цингис“, което е дума на малагаски, която означава „където човек не може да ходи бос“.

Целият парк е карстова зона, която някога е била масивен блок от юрски камък, който е съществувал като издигнато варовиково морско дъно. Както всяка друга карстова система по света, порестият варовик ще се разтвори с течение на времето, когато е изложен на вода. Големият блок от юрски камък в парка се е разтворил през хилядолетията в лабиринт от кули с остриета с нож, каньони и мокри пещери, които предпазват хората и приютяват различни други животи.

Водата се комбинира с варовик (калциев карбонат), за да образува въглеродна киселина, слаба киселина, която разяжда варовика и създава кухини. В националния парк Цинги де Бемараха подземните води, като потоци и реки, проникват във варовиковото морско дъно по фуги и разломи, за да образуват обширна мрежа от пещери и тунели.

С течение на времето покривите на тези пещери и тунели се срутват от по-нататъшна ерозия, включително тропическите дъждове, които районът получава. Срутването на покривите на тези пещери и тунели създава прорезните каньони (наречени „грики“), сега граничещи с гигантски, подобни на ножове скални кули.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button