КласацииСвят

25 най-добри неща за правене в украинската столица Киев

Столицата на Украйна е зелен мегаполис край река Днепър. През Средновековието Киев е бил столица на огромна държава, заемаща голяма територия от Източна Европа.

Не може да се отрече, че Киев е преживял някои трудни времена, от монголското нашествие от изток през 1240 г. до нацистите, атакуващи от запад през Втората световна война. Тези моменти са част от идентифицирането на Киев и се запомнят с колосални мемориали като Паметника на Родината.

Но градът винаги се е възстановявал, както през 19-ти век, когато изникват много барокови църкви. Днес Киев има история на 21-ви век, която да се върне към Майдана Незалежности, мястото на значими демонстрации през 2004 г. и отново през 2014 г.

1. Киево-Печерска лавра – Kiev Pechersk Lavra
Kiev Pechersk Lavra
снимка: Pixabay

Един от най-важните обекти в източното православното християнство, Печерската лавра от световното наследство е прекрасен комплекс от църкви, камбанарии и подземни пещери.

Може да отнеме около четири часа, за да видите всичко и може да ви е необходима обиколка с екскурзовод на английски, за да извлечете максимума от Печерската лавра.

Започвайки от 11-ти век, най-старите части от този комплекс са под земята, в две изкуствени пещерни системи, Близо и Далеч.

Ако планирате да отидете по-долу, опитайте се да пристигнете преди тълпите, тъй като ще се спуснете в доста ограничено и объркващо пространство със свещ, която да осветява пътя ви.

Канонизирани монаси като Нестор Летописец са живели в килии, а сега са запазени като мумифицирани, нетленни реликви.

Жените трябва да спазват доста строг дрескод, който включва покриване на косата и носене на пола.

Налична обиколка: Киев: City Exploration и обиколка на Киево-Печерска лавра

2. Голямата камбанария на Лавра – Great Lavra Bell Tower
Great Lavra Bell Tower
снимка: Pixabay

Все още част от Печерската лавра, този сензационен паметник заслужава специално внимание, тъй като е една от емблемите на Киев.

Камбанарията на Голямата лавра е незабравима фигура в силуета на града и изпреварва останалите паметници в Печерската лавра, изкачвайки се на малко под 100 метра.

По време на построяването си (1731-1745) тя е била най-високата свободно стояща камбанария в света и е съставена от четири нива, всяко по-тесно от последното, завършващи с позлатен купол.

Стилът е украински барок и докато изучават трите горни етажа на архитектурата, маниаците ще забележат, че колоните са дорийски на 2-ри етаж, йонийски на 3-ти и след това коринтски на четвърти.

Срещу малка такса можете да се изкачите за всеобхватна гледка към Киев, докато могъщата камбана бие на всеки четвърт от часа.

3. Катедралата Света София – Saint Sophia’s Cathedral
Saint Sophia’s Cathedral
снимка: Pixabay

Също включена в същия обект на световното наследство, катедралата Света София е най-старата оцеляла църква в Киев и има архитектура и орнаменти, датиращи от 1000-те години.

Подобно на Печерската лавра, тя е избрана за едно от седемте чудеса на Украйна.

Катедралата, известна със своите 13 позлатени купола, е създадена през 1037 г. от княз Ярослав Мъдри, чийто саркофаг е изложен.

Трябва да отделите време, обикаляйки интериора поради огромното количество средновековни стенописи и мозайки, които са оцелели откакто е построена катедралата.

Върхът е иконата на Оран от Киев в свода на алтаря, висок шест метра и изобразяваща Дева Мария.

В монашеските сгради има музей, показващ средновековни артефакти от катедралата и модел на Киев, преди да бъде унищожен от монголите през 1240 г.

 

4. Пирогово – Киевски музей за народна архитектура и бит – Kiev Museum of Folk Architecture and Life
Pirogovo – Kiev Museum of Folk Architecture and Life
снимка: Pinterest

Перфектен монумент за украинската народна култура ви очаква в обширния музей на открито в южните покрайнини на града.

Селската архитектура от шест различни украински региона е преместена на това място и сглобена отново в шест отделни села.

Има повече от 300 сгради, от църкви до жилища до работилници, в жив музей, където можете да гледате проверени във времето занаяти в действие като коване, тъкане и грънчарство.

Музеят е основан през 1969 г. и с течение на времето е натрупал около 70 000 артефакта.

В стари селски сгради са изложени стъклени изделия, керамика, костюми, метални изделия, дърводелски изделия, бродерии и килими, като всичко това отваря прозорец към народните занаяти и култура в отминалите дни.

Частна обиколка: Киев: Музей на народната архитектура в Переяслав-Хмелницки

5. Михаилският златоверхи манастир – St Michael’s Golden-Domed Monastery

St Michael’s Golden-Domed Monastery
снимка: Pinterest

На блъфове над десния бряг на Днепър, този работещ манастир датира от 12-ти век и може да се похвали с многокуполна катедрала и камбанария.

Външната архитектура е от средата на 18-ти век и в сложен бароков стил, но интериорът на катедралата е запазил византийския си дизайн.

За съжаление сградата е съборена през съветската епоха, когато изкуството й е преместено в Москва, но ще се възроди 70 години по-късно.

Елате, за да видите небесносините стени, украсени с блестящи куполи и величествената гледка към Книпър от върха на камбанарията.

Музеят на долните етажи на камбанарията записва историята на манастира и съдбата на други религиозни паметници през съветската епоха.

Обиколка с екскурзовод: Киев: Катедралата Света София и Михаилският манастир

6. Паметник Родината – The Motherland Monument

The Motherland Monument
снимка; Pinterest

Паметник Родината
Издигнат през 1981 г. Паметникът Родината е гигантска 62-метрова неръждаема статуя в чест на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война.

В парк до Кнепър тази символична фигура на жена се вижда от цял ​​Киев.

За да имате представа за размерите, паметникът е изработен с отделни стоманени блокове, закрепени заедно с повече от 30 километра заваряване.

Мечът, който фигурата държи, е дълъг 16 метра и тежи само девет тона.

На лявата ръка на фигурата е щит, носещ отличителните знаци на Съветския съюз.

По-високата от двете наблюдателни площадки на паметника е в горната част на този щит, въпреки че ще трябва да носите колан, за да посетите този горен.

7. Музей на историята на Украйна през Втората световна война – Museum of the History of Ukraine in World War II

Museum of the History of Ukraine in World War II
снимка: Pinterest

Музей на историята на Украйна през Втората световна война
Паметникът Родината е интегриран в този музей, а мемориалът продължава в основата.

Вижте мраморните плочи за 11 600 загинали войници на града и 200 работници, „Пламък на славата“ в гигантска купа, заобиколена от военна техника от войната.

Разходете се и по „Алеята на градовете-герои“, където се помнят съветските градове, оказали твърда съпротива на нацистка Германия.

Музеят също е гигантски, разказвайки историята на Втората световна война от гледна точка на Украйна с повече от 300 000 предмета.

Изложбите тук са много добре курирани, а галериите са заредени с тежки и леки оръжия, както и с карти, униформи и архивни снимки.

8. Майдан Независимости – Maidan Nezalezhnosti

Maidan Nezalezhnosti
снимка: Pinterest

Майдан Независимости
За да се справите с текущите дела в Украйна, направете нула, на Майдан Независимост. Това е център за политически активизъм от 1990 г. и тук се проведоха протестите на Евромайдана през 2013-14 г. Има съвременен мемориал на „Небесните сто“, хора, загинали в протестите.

От по-леката страна, когато Киев беше домакин на Евровизия през 2017 г., фен зоната беше разположена тук, сякаш за да покаже колко много се е променило само за няколко години.

Докато разглеждате забележителностите, направете снимка на Паметника на независимостта от 2001 г., хотел Украйна и царствения портик на Националната музикална академия Чайковски.

9. Крещатик – Khreshchatyk

Khreshchatyk
снимка: Pinterest

Крещатик
Сборен пункт и луксозна търговска улица, Крещатик свързва Майдана с останалата част от Киев.

Тази пътна артерия е почти заличена през Втората световна война и е възстановена в съветски неокласически стил.

Едно от хубавите неща на Крещатик е, че през уикендите и официалните празници движението по пътищата е забранено и улицата се изпълва със семейства и двойки, които се разхождат и разглеждат многобройните улични артисти.

Всички големи международни търговци на дребно се намират на Крещатик и има богат избор от кафенета, ресторанти и магазини за сладолед, с открити тераси, където можете да седнете и да наблюдавате как всеки си върви през деня.

Потърсете разкошния универсален магазин TSUM, институция в Киев, както и конгресния център на Ukrainian House и оживената странична улица на Киев Passage.

10. Андриевски спускане – Andriyivskyy Descent

Andriyivskyy Descent
снимка: Pinterest

Андриевски спускане
Най-известната улица в Киев се спуска по острия склон от Горния град до квартал Подил на Днепър.

На върха църквата Свети Андрей е в разкошен бароков стил и датира от средата на 18-ти век.

Можете да хванете фуникуляр от Подил или да се изкачите нагоре по калдъръмената улица, ако се чувствате свежи.

Архитектът е Франческо Бартоломео Растрели, италианец, който направи името си в Русия и Балтийско море, проектирайки Зимния дворец в Санкт Петербург.

Оттам тръгнете надолу през квартал, известен като „Киевския Монмартър“, не само заради стръмната топография, но и заради артистичната атмосфера и емоционалната архитектура от 19-ти век.

Има много шикозни кафенета, в които можете да посетите, а на сергии по улицата се продават картини през лятото.

Andriyivskyy Descent е и мястото за празнуване на Деня на Киев в края на май.

11. Подил – Podil

Podil
снимка: Pinterest

Подил, Киев
Кварталът на търговците на брега на реката в Киев и бившият център на града са изтребени от пожар в началото на 19-ти век и са възстановени върху мрежова система.

За да стигнете до там, можете да хванете фуникуляра надолу от Златноглавия манастир Свети Михаил, който ще ви отведе в квартал, който е бил спасен от големи щети през Втората световна война, така че изглежда точно както преди повече от век.

Подил е модерен културен район, който може да се похвали с най-престижния университет в Украйна и много места за вечеря навън.

Сред големите забележителности са просторната Пощенска площада до станцията на фуникулера и Контрактова площада, кръстена на търговската зала Contracts House.

На този площад потърсете Фонтана на Самсон от 18-ти век, включващ скулптура на Самсон, убиващ лъва под красива ротонда.

Включено в: Пешеходна обиколка на Древен Киев

12. Катедралата Свети Владимир – St Volodymyr’s Cathedral

St Volodymyr’s Cathedral
снимка: Pinterest

катедралата Свети Владимир
Киев има много църкви, манастири и катедрали, които сега се управляват като музеи, но катедралата Свети Владимир е действащо място за поклонение, където можете да наблюдавате източноправославните служби.

Това се случва два пъти на ден през делничните дни (08:00 и 17:00) и три пъти в събота и неделя (07:00, 10:00 и 17:00). Лесно забележима заради жълтата си фасада, Свети Владимир е катедралата майка на Киевската патриаршия на Украинската източноправославна църква.

Архитектурата е неовизантийска от 19-ти век, а много от стенописите са рисувани от прославения руски романтичен националист Виктор Васнецов.

Когато през 30-те години на миналия век е съборен Михаилският златоглавият манастир, мощите на Света Варвара са пренесени тук, където остават и днес.

13. Музей на микроминиатюрата на Никола Сядристи – Mykola Syadristy Microminiature Museum

Музей на микроминиатюрата на Никола Сядристи
В рамките на комплекса Киево-Печерска лавра се намира музей на художника Николай Сядристи.

Всички произведения на Syadristy се вписват в една стая.

И това е така, защото са дребни и изискват микроскопи, за да ги видят.

Едва тогава ще разберете колко сложни са тези фигури, като шахматна дъска на главата на щифт или най-малката книга в света с не повече от 0,6 квадратни милиметра.

Усещането за въображение на художника е ясно и в микроскопични произведения като маково семе, превърнато в птиче гнездо или бълха, облечена в чифт златни обувки.

14. Музей на Михаил Булгаков – Mikhail Bulgakov Museum

Mikhail Bulgakov Museum
снимка; Pinterest

Музей на Михаил Булгаков
Един от най-признатите руски писатели на 20-ти век е роден и израснал в Киев.

Неговата хубава къща от края на 19-ти век на Андриевски спускане сега е музей за неговия живот и романи.

Това, което прави къщата толкова завладяваща, е, че вдъхновява дома на Турбините в романа Бялата гвардия и пиесата „Дните на Турбините“, която дойде след това.

Къщата е пълна с вещи на Булгаков, а там, където са използвани копия, те са боядисани в бяло.

В края на обиколката ще бъдете поканени на чаша чай или кафе в тази изискана обстановка.

15. Национална ботаническа градина Гришко

Национална ботаническа градина Гришко
Точно надолу по реката от паметника на Родината, тази обширна ботаническа градина се управлява от Националната академия на науките на Украйна.

Общо има 13 000 разновидности на дървета, храсти и цветя от далеч и нашир.

Градините са прекрасни през почти всеки сезон, но ако има време, в което просто трябва да дойдете, това е краят на пролетта.

Тогава стотиците люлякови храсти на „Люляковата алея” са в пълен разцвет.

Пролетта и началото на лятото носят бунт от цветове, тъй като божурите, магнолиите и розите също цъфтят.

Разгледайте оранжерията за екзотични видове и в терариума има влечуги.

Носете одеяло за пикник и си дайте време да наблюдавате как Днепър се огъва покрай кулите на Св.

Мъжкият манастир на Михаил Видубицки далеч отдолу.

16. Държавен музей на авиацията – State Aviation Museum

Държавен музей на авиацията
Разположен вътре в старата сграда на терминала за летище Жуляни, Държавният музей на авиацията е на няколко километра югозападно от центъра на града.

Всеки, който има око за самолети или съветски хардуер, ще бъде в рая тук.

Музеят отвори врати през 2003 г. на 100-годишнината от първия пилотиран полет.

Това е вторият по големина музей от този вид в бившите съветски страни и разполага с нарастващ флот от самолети, който наброяваше над 70 при последно преброяване.

Можете да инспектирате Илюшини, Антонови, Сухой, Туполев, Яковлев и разбира се самолети, произведени от легендарното конструкторско бюро на Микоян-Гуревич (МиГ). Размерът на някои от хеликоптерите може да ви изненада, като Ми-24, който е едновременно боен кораб и транспорт за осем пътници.

Налична обиколка: Киев: 3-часов музей на авиацията

17. Пейзажна алея – Landscape Alley

Landscape Alley
снимка: Pinterest

Пейзажна алея
От южната страна на Андриевския спуск, точно до улица Велика Житомирска, е зелено пространство, което е превърнато в страна на чудесата от десетки произведения на публичното изкуство.

Ако има нещо общо между всички произведения на изкуството, то е, че са причудливи, безгрижни и обожавани от децата.

Някои от героите, които ще срещнете, са 30-метрова котешка стоножка, щастлив фонтан на слон и пейки под формата на врана, котка и заек, всички покрити с мозаечни плочки.

И в тази обстановка на хълм можете да се насладите на фотогенични гледки към Подил, река Днепър и Замкова гора (Замъков хълм).

18. Музей на една улица – One Street Museum

Музей на една улица
Трудно е да не бъдете очаровани от Andriyivskyy Descent и всички истории, свързани с тази известна улица.

Ако сте жадни за повече информация, в долната част има музей.

Музеят е умело проектиран да пресъздаде атмосферата на улицата в зората на 20-ти век.

Във витрините има повече от 7000 експоната и това е луд набор от артефакти, от старинни пощенски картички до скици, антични издания на Булгаков, фотографии, костюми, прибори за хранене, изрезки от вестници и антични пишещи машини.

Има прозрения за забележителните хора, които са живели на улицата, историята на църквата Свети Андрей и замъка, построен от Ричард Лъвското сърце, който някога е увенчавал хълма.

19. Голдън Гейт – Golden Gate

Golden Gate
снимка; Pinterest

Златна порта
През средновековието Киев е бил столица на Киевска Рус, федерация от славянски държави, простираща се от Черно море до Балтийско море.

По това време на южния вход на града е имало огромна порта, но тя е съборена през 13 век и остава руина до 80-те години на миналия век.

През 1982 г., на 1500-ата годишнина на Киев, портата е реконструирана, въпреки че никой не може да се съгласи точно как е изглеждала в разцвета си от 11-ти век.

Така че дори ако дизайнът е отворен за съмнение, портата е впечатляваща структура с четири нива от мерлони над главния портал и дървени разширения от всяка страна.

В градината наоколо има паметник на Ярослав Мъдри, увеличена бронзова версия на скулптура от Иван Кавалеридзе.

20. Национална опера – National Opera House

National Opera House
снимка: Pinterest

 

Национална опера
Не се случва често да посетите някоя столица и да решите по прищявка да гледате Мадам Бътерфлай, Риголето или Ромео и Жулиета на Прокофиев.

Но точно това можете да направите в Националната опера и в сравнение с останалата част от Европа билетите струват почти нищо.

Едно място в сергиите ще струва около 500 гривни, 18 евро, а на балкона е още по-малко.

Сградата също е великолепна, построена в академичен стил в началото на 20-ти век, след като предшественикът й изгоря.

Ако сте отседнали в хотел, можете да помолите портиера си да резервира билети, ако има предизвестие за повече от един ден, или можете да отидете на касата в деня.

21. Кириловия манастир – St Cyril’s Monastery

St Cyril’s Monastery
снимка; Pinterest

 

Кирилов манастир
Ако искате да разгледате една от изящните църкви на Киев, без да бъдете блъскани от туристи, този красив паметник трябва да бъде във вашия списък.

Свети Кирил е на малко разстояние от центъра на града и изисква пътуване с метро и тролейбус.

Но това, което ви поздравява в края на пътуването, е манастир и църква, които се връщат към Киевска Рус. Украинската барокова фасада на църквата е от 18-ти век и крие интериор от 12-ти век, единственият в Киев, който не е изисквал големи интервенции.

Многото оригинални фрески са ярки и остри след реставрация през 70-те години на миналия век.

Качете се горе в галерията, за да разгледате по-отблизо изображението на Преображението на тавана.

22. Бабий Яр  – Babi Yar

Babi Yar
снимка; Pinterest

Бабий Яр
Докато сте в северозападните предградия, можете да разкриете може би най-мрачния период в историята на Киев.

На кратка разходка от Бабий Яр на Св. Кирил е дере, където е извършено масово убийство на 29-30 септември 1941 г. За два дни 33 771 евреи са убити от СС, най-голямото масово убийство, извършено по време на кампанията срещу Съветския съюз.

А през останалата част от войната на това място са убити до 150 000 евреи, роми, психично болни, съветски военнопленници и украински националисти.

Сега мястото е мемориален парк, където са разположени отделни паметници на различните групи жертви: евреи, деца, ромски хора и духовници.

Налична обиколка: Киев: Мемориал и музей Бабий Яр Втората световна война

23. Парк Тарас Шевченко – Taras Shevchenko Park

Taras Shevchenko Park
снимка; Pinterest

 

Парк Тарас Шевченко
Нещо, което си струва да се повтори, е колко зелен е центъра на Киев: можете да обиколите цели квартали на града, без да напускате дървесната покривка.

Един от най-красивите паркове е паркът „Тарас Шевченко“, който се намира пред Националния университет „Тарас Шевченко“ и е популярно място за студенти.

Но те не са единствените, които се срещат тук, тъй като възрастните граждани се събират за бурни игри на шах, които могат да станат много разгорещени.

Малките могат да се разхождат с пони, а можете да видите и статуята на Тарас Шевченко, заобиколена от цветни лехи.

Този писател и ерудит от 19-ти век е оказал огромно влияние върху украинската култура и е помогнал за формирането на съвременния украински език.

24. Къща с химери – House with Chimeras

House with Chimeras
снимка: Pinterest

Къща с химери
Срещу Президентската резиденция на улица Банкова е върхът на архитектурата в стил Арт Нуво в Киев.

Къщата с химери датира от 1901-02 г. и е проектирана от полско-украинския архитект Владислав Городецки като негов личен дом.

Городецки е бил запален ловец, което обяснява многото същества на фасадата, както митични, така и реални, като делфини, елени, слонове, жаби, носорози и русалки.

Днес сградата е собственост на правителството и е запазена за официални приеми.

Достъпът е ограничен по пътя и в тези напрегнати времена не можете просто да се появите, за да разгледате интериора.

Но ако попълните онлайн формуляр доста предварително, през уикендите има обиколки, където странната украса на Городецки включва полилей със сом, удушен от цветя на лотос.

25. Бесарабски пазар – Besarabsky Market

Бесарабски пазар
В южния край на Крещатик, на няколко улици срещу Тарас Шевченко, се намира историческият пазар на Киев.

Дори и облепена с реклами, пазарната зала от началото на 20-ти век е внушителна и е дело на полския архитект Хенрик Юлиан Гей.

Пазаруването тук може да бъде плашещо, тъй като сергиите се управляват от свирепи бабушки.

Освен това нито една от продуктите не е етикетирана с цени, тъй като пазарлъците са начинът, по който хората правят бизнес.

Така че, ако искате да пазарувате, може да се нуждаете от украински приятел с вас.

Ако не, елате за моментна снимка на ежедневния живот и вземете нещо от някой от баровете и кафенетата на ръба на пазара.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button