Новини

Великобритания премахва зеления сертификат и маските

Великобритания премахва ваксинационните паспорти и задължителните маски на обществени места, съобщи премиерът Борис Джонсън, говорейки в Камарата на общините на британския парламент.

Много е вероятно и в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 24 март, зави Джонсън.

„От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат“, заяви британският правителствен ръководител, като добави, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите да изпращат служителите си в работа от разстояние.

„Освен това правителството вече няма да изисква задължително носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт“, отбеляза Джонсън.

Причина за решението е прилагането на бустерните дози от ваксината срещу COVID-19 и намаляващият брой на новозаразените с инфекцията. Въпреки че случаите вероятно ще се увеличават на някои места, учените смятат, че „е вероятно вълната Омикрон да е достигнала своя връх в национален мащаб“, каза още Джонсън.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button