СвятСПАУикенд бягства

Най-добрите места за СПА почивка в Сърбия

Есента в Сърбия показва всички нюанси на златните цветове и дава чудесен шанс за спокоен и релаксиращ туризъм. През зимата Сърбия е рай за приключенски туризъм като ски и сноуборд.  Страната разполага с голям асортимент от СПА и уелнес центрове за тези, които търсят отдих от изтощителното ежедневие и бързо излекуване.

Сърбия има повече от 40 спа центъра, посещавани от 400 000 души всяка година. Всеки спа и уелнес център предлага изключителни съоръжения, професионален персонал и луксозни екстри, заедно с великолепни локации.

Ето някои от най-добрите спа градове и уелнес центрове в Сърбия.

ВЪРНЯЧКА БАНЯ

Този град е разположен в южната част на страната по склоновете на планината Гаучо.  Измерените потоци във Врнячка Баня са с температура около 37,5 градуса по Целзий, съответстващи на човешкото тяло. Върнячка баня (Vrnjačka Banja) е най-известният център за отдих в Сърбия и е една от запазените готически сгради на ЮНЕСКО.

В този СПА център може да се къпете във вино или кафе

Корените за лечебните свойства на водата се връщат към 2-ри век и оттогава хората идват тук от Южна Европа за лечение и релакс. Има много добра транспортна връзка с други части на страната. Градът е на 220 км от Белград и отнема 4 часа с автобус. Разстоянието от София с автомобил е около 280 км. и отнема същото време.

Върнячка баня има седем термални извора и заема водеща позиция в сръбския туризъм със своите специални характеристики.

СОКО БАНЯ

Соко баня е един от най-известните туристически курорти в Сърбия. Намира се в южната част на долината Соко баня, заобиколена от планините Девич, Озрен, Джуниър, Ртандж и Буковик. Още от римско време той е известен със своите лечебни води, но през османския период Милош Обренович изисква разрастване на спа туризма и оттогава е популярен като термален курорт.

НИШКА БАНЯ

Нишка баня е още една от туристическите атракции, разположена на 9 км източно от Ниш, третият по големина град в Сърбия. Нишка Баня е класиран като третият най-известен спа център в Сърбия.

Синята лагуна – ослепителният геотермален спа център на Исландия

Туризмът в Нишка баня започва през 20 век. Спа центърът е дом на известния летен културен фестивал. Известен е с термални, радиоактивни води със следи от радон, използвани за лечение на коронарни заболявания, телесно тегло, наранявания на костите и следоперативни травми.

БАНЯ КОВИЛЯЧА

Баня Ковиляча е най-старата известна спа и туристическа атракция в Сърбия. Брандиран е и като Royal Spa, разположен край река Дрина на западната граница. Той е заобиколен от планините Гучево, което добавя към спиращите дъха визуални ефекти, успокояващи ума и душата, и равнини, за които е известно, че имат лечебни свойства. Баня Ковиляча има множество желязосъдържащи и термоминерални потоци, които са здравословен тоник за пациенти с кожни, астма и други респираторни заболявания, а водите на потоците се използват и за направата на кални компреси, използвани при терапевтични бани.

БАНЯ ВРУЙЦИ

Този спа град се намира в северозападна Сърбия около планините Сурвобор и долината на река Топлица. Баня Вруйчи беше комерсиализирана през 2000 г. заради лечебните си води. Марката вода се продава широко в страни като Чехия, Сингапур, Русия и Япония.

Този феноменален спа център е в подножието на планините Сувобур и Мален и заобиколен от живописни хълмове и на фона на девствена природа. Разполага със свободно течащи басейни с минерална вода, изградени върху термални извори.

Защо Терме Букурещ привлича любителите на СПА глезотиите от цяла Европа

Спа центърът разполага с олигоминерални води с температура 27-27 градуса по Целзий, използвани за пиене и къпане. Баня Вруйчи е идеалното място за почивка, къмпинг, риболов, скално катерене и много други дейности.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button