СПА

Синята лагуна – ослепителният геотермален спа център на Исландия

През 1976 г. се образува басейн от разливане на вода от геотермалната електроцентрала Сварценги близо до исландския град Гриндавик. Хората започнат да се къпят в басейна и откриват способността му да лекува кожни заболявания като псориазис. Скоро Синята лагуна се превръща в една от най-известните атракции на Исландия със своята ослепителна красота и терапевтични качества.

Установено е, че топлите води на Синята лагуна, съдържащи се в поле от лава, са богати на сяра и силициев диоксид. Температурата за къпане постоянно се поддържа на средно 37–39 °C (98–102 °F) през цялата година, така че посетителите все още могат да се насладят на спа центъра дори през зимата.

Водата в басейна идва от геотермалната централа, която загрява водата в близкия поток от лава, за да стартира турбини, които генерират електричество. След преминаване през топлообменник, който осигурява топлина за общинската отоплителна система, топлите води накрая се подават в Синята лагуна като краен страничен продукт на геотермалната система.

Синята лагуна е сравнително лесна за достъп, разположена е на около 20 минути от международното летище Кефлавик и на 45 минути с кола от центъра на Рейкявик, столицата на Исландия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button