Свят

Врело Буне: Перфектна смесица от природа, история и архитектура, недалеч от България

„Две глави са по-добре от една.“ Това казват те. Сега, ако можете да считате тези „глави“ за човек и природа, като и двете им творения са комбинирани и поставени на едно място, се създава рай, позволяващ на посетителя за първи път да бъде зашеметен от архитектурния дизайн на структурата, построена до сюрреалистичните природни образувания около района.

Врело Буне отговаря на описанието на този рай и всичко, което остава, за да бъде завършен, са посетителите, които ще оценят красотата му.

Врело Буне е уникален природен и архитектурен ансамбъл, разположен на извора на река Буна в Благай, Босна и Херцеговина. Първото нещо, което можете да забележите в цялостната природа, е силният карстов извор, идващ от широката 15 метра карстова пещера под високата отвесна скала.

Vrelo Bune 2
снимка: Pinterest

Този извор, известен като един от най-красивите извори в Европа, захранва реката с чиста и студена вода. Когато погледнете нагоре от карстовата пещера, ще откриете 200-метровата каменна скала, която предлага невероятна гледка към перфектната комбинация от градски и селски структури.

И със сигурност никога няма да пропуснете архитектурния ансамбъл, който стои до извора – Blagaj Tekke (Tekija). Историческият Blagaj Tekke е суфийски манастир, построен около 1520 г. от дервишите от Анадола с дизайн, който включва смесица от османска и средиземноморска архитектура.

Vrelo Bune 3
снимка: Pinterest

Къщата за гости на манастира, наречена musafirhana, е построена през 1664 г. и възстановена през 1851 г., близо до естествената среда на обекта, което я прави да изглежда като естествено изсечена от скалата.

Освен Теке, можете да посетите и мостовете на Благай, моста Карбаджоз-бег и моста Лехо, като и двата имат определени черти на османската архитектура. Освен това има жилищни квартали като къщата Колакович, жилищния комплекс Велагич и кулата Кошич, които си струва да посетите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button