19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

Салар де Уюни: Най-голямото огледало в света

Вярвате или не, този мечтателен пейзаж, който изглежда е излязъл от научнофантастичен филм, всъщност съществува. Нарича се Салар де Уюни или солените равнини Уюни, разположени в сухия пустинен район на Южна Боливия.

В редовните слънчеви дни това е просто огромен участък от чисто бяло нищо. Валежите превръщат това място в най-голямото огледало в света, което сякаш продължава до безкрайност.

Salar de Uyuni
снимка: Pixabay

Салар де Уюни е по-големият от двете солници, останали, когато гигантското праисторическо езеро Минчин пресъхна. Известна като най-голямата солница в света, тя се простира на площ до 10 582 квадратни километра.

Също така се намира много близо до върха на Андите на 3650 километра надморска височина, което означава, че всъщност е в небето.

Salar de Uyuni 3
снимка: Pixabay

Освен грандиозните солени равнини, Уюни покрива и езеро с пурпурен цвят, което се тълпи сезонно от розови фламинго като място за размножаване, зелено езеро, оживено с микроорганизми, изоставена железопътна линия, огромни петна от извънземна зеленина, поникващи от суха скала, горещи гейзерни пейзажи, естествени горещи извори, сюрреалистични скални образувания и други луди неща, за които можете да се сетите (гореспоменатите неща обаче са реални). Напълно си заслужава пътуването.

Стигането до Салар де Уюни е сравнително лесно. Влаковете се предлагат в близките градове като Оруро и Вилазон, а можете да вземете автобус от Ла Пас. Многодневни пътувания се предлагат в различни туроператори, но по-добре внимавайте за законните.

Не искате да се окажете, че оставате без храна и консумативи, докато пътувате из пустинята или сте заседнали с пиян и луд шофьор в пустинята.

Salar de Uyuni 4
снимка: Pixabay

 

 

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации