БългарияСПА

До Белчин – СПА релакс близо до София

Само на час път от София се намира едно чудно хубаво място, което може да заплени всеки – село Белчин и курортният комплекс Белчин бани. Когато човек попадне в него, няма как да не си каже, че Господ е бил изключително щедър. Освен красивата и почти девствена природа, минералните извори са онова, което привлича толкова много туристи, което привлича толкова много туристи, решили да се потопят в атмосферата му и да се заредят от дивната му хубост.

Районът е като приказка. Със сигурност отишлите там ще добавят и думата лечебна. И ако морето – Черно или Бяло – не е толкова близо, то топлите термални извори тук със сигурност са като магнит. Районът е истинско великолепие – само на 50 км от София в подножието на четири планини – Рила, Верила, Витоша и Плана, на 20 км от ски пистите на Боровец и на 15 км от Самоков. На близко разстояние е и Сапарева Баня и Дупница.  А по-смелите могат да се изкачат и до връх Мусала.

И като бонус прибавяме 41-градусовите хипертермални води – разточително бликащи в околията, и то с доказани лечебни качества за опорно-двигателния апарат, за кожни дерматити, подагра, затлъстяване, бъбречно-урологични заболявания, диабет, стомашни-чревни и жлъчни заболявания идр.

Наблизо е и късно античната крепост Цари Мали град, открита през 2013 година. Това е мястото за куртурен туризъм и забавление с атракционен парк, има няколко църкви, просторен паркинг, заведение за хапване и спираща дъха гледка от хълма. Какво друго му трябва на човек за един уикенд, а защо не по-добро – за седмица, че и повече време.

Как банята в село Ягода се състезава с Велинград по посещаемост

Разбира се е нужно и място, където си сигурен, че няма да имаш никакви тревоги, че ще се погрижат за теб по най-добрия начин. И това е сгушеният в живописната долина между четири планини хотел „Белчин Гардън – СПА“ в курортния комплекс Белчин бани. Чистият въздух тук и девствената природа могат така да те омаят, че да не искаш да се връщаш в столицата или откъдето и да си дошъл. Въобще това е притегално място за почивка, далеч от шумни тълпи и неспирен трафик.

Тук човек трябва да е подготвен, че пълният релакс е препоръчителен, колкото и напрегната да е била седмицата ти. Още от паркинга те посрещат тенис кортовете, а отпуснат след това в топлите минерални басейни на хотела и невероятните гледки пред очите ти, няма как да не излекуваш и душата си, пише „Галерия“.

За първи път името Белчин е споменато през 1469 година, но самото то е възникнало много по-рано, защото през същата тази година вече е било селище с утвърдено име и авторитет. Местни краеведи, тълкувайки името му, смятат че коренът Бел е послужил за образуването на много имена, които носят духовна и прорадна красота и приемат, че името е произлязло от лично име. Коренът Бел носи в себе си значението на хубаво място, слънчево, плодородно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button