БългарияСПА

Как банята в село Ягода се състезава с Велинград по посещаемост

Следващите дни са кулминационните на тазгодишните Празници на розата и минералната вода в Община Павел баня. В съботния 10 юни ще има изложение на традиционни занаяти и гозби. През центъра на града ще премине и празнично шествие, в което ще вземат участие представители на всички населени места в общината.

Едно от тях – село Ягода, се превърна в любима за туристите дестинация. Тя стана популярна благодарение на обществената баня, която се рушеше. Местните власти дълго време търсят помощ за възстановяването. При едно от посещенията на бившия регионален министър Лиляна Павлова, хората от района представят и песен, която се превърна в хит.

Най-добрите места за СПА почивка в Сърбия

Следват години наред, в които помощ и финансиране така и не е получено. Стига се до поемане на дългосрочен дълг, чрез който банята е възстановена, а хора отблизо и далеч получават възможност да се докоснат до лечебните свойства на водата. А тя е обявена за една от трите най-лековити в Европа и в топ 5 по същия показател в световен мащаб, предава Нова.

Близо 100-годишната емблематична сграда, обявена и за паметник на културата, вече е напълно реконструирана. Подменени са водопроводи, а за малко повече от половин година 50 000 души са я посетили.

„Няма по-евтино спа от нашето”, шегува се директорът на банята Ясен Димитров.

Рекордът за посещаемост на сградата за ден е 483-ма души. Както и при откриването ѝ преди 100 години, в нея се влиза по адамово облекло. Водата не е питейна, но повлиява изключително добре кожни заболявания.

А преди дни курортният град Павел баня избра новите Царица Роза и Цар на минералната вода. Това са Гергана Георгиева и Цветомир Георгиев, които през цялата следваща година ще бъдат представителните лица на курортната община. Изборът бе направен след онлайн гласуване, в което можеха да се включат хора от цялата община.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button