България

Разходка по ръба на Мелнишките пирамиди

Огромни пясъчни великани, издигащи се величествено в полите на планината и пазещи живописни плодородни долини, окъпани в цветовете на природата. Редовият турист често стига до Мелник, но истинската прелест на пясъчните пирамиди се крие по пътеките около малкия град, сгушен в прегръдката на Пирин. На разходка в района ни отвежда Николай Василковски в рубриката „Дотам и обратно”.

6-километровата пътека от най-малкия град в България към Роженския манастир започва от Музея на виното в Мелник и следва добре оформеното корито на пресъхналата река. След като и последните къщи остават зад гърба ни, започва разходката по равен път, който се вие между стърчащите от двете страни пясъчни феномени.

 Първата част на този маршрут определено е изморителна, ако преминаваш оттук в слънчево и горещо време. Върви се по пресъхналото корито на река. Затова е хубаво да се заредим с достатъчно вода.

Кобилини стени – неземната красота в полите на Врачанския Балкан

От двете си страни реката предлага десетки местенца, подходящи за почивка сред тишината и спокойствието на този зелен рай. Следвайки маркировката, поемаме по стръмната част от маршрута, която ни води към сърцето на пирамидите и към най-божествените пейзажи в околността.

Изкачването си струва. От най-високата точка на пътеката, след която е спускането към Роженския манастир, се вижда цялата територия, на която се простират пясъчните пирамиди – 50 кв. км.

Милиони години назад този район е бил дъно на езеро. Впоследствие природата се е развихрила, водата е издълбала насъбралите се наноси и е нарисувала криволичещи долини. С помощта на ерозията, около тях са останали внушителните земни великани.

„Струилица” – тайнственият каньон насред Родопите

Някои пясъчни пирамиди са високи над 100 метра. Гледката от тази височина е впечатляваща. А усещането да се движиш по ръба на пирамидите е наистина неповторимо.

Щом сме стигнали дотук, пътят надолу към Роженския манастир е около 10-15 минути. Освен че е подходящо място за отдих, Светата обител е с многовековна история. Изпепелявана е от пожари. Съхранява копие на чудотворна икона на Света Богородица. В началото на 20 век за собствеността на манастира възниква спор между Гърция и България, разрешен от арбитражния съд в Хага в полза на нашата страна.

Съвсем близо до Мелник се вие още една живописна пътека, от върха на която можем да видим целия град. И не само…

Точно 300 са стъпалата към върха на платото Свети Никола, непосредствено край последните къщи в източния край на Мелник. Отгоре някога е имало средновековен манастир. Към днешна дата на отвесната скала е кацнал уютният малък параклис „Света Зона”.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button