СПА

3 милиона са сауните във Финландия, всеки втори в страната има лична

Големите компании и държавните институции имат свои собствени сауни

Сауните присъстват на много места по света, но във Финландия те са се вплели в националната култура. В миналото сауните са били най-практичното място за миене през дългите зими, когато не е имало топла течаща вода. Във Финландия все още могат да се намерят хора, които са родени в сауна. Разбира се, не когато тя е била отопляема, но е била стерилно място, където е имало топла вода.

Смята се, че във Финландия има 3 млн. сауни, при население от 5,5 милиона души. Големите компании и държавните институции имат свои собствени сауни. Президентът има официална сауна, както и министър-председателят. Сауни има в градските апартаменти и селските вили.

Традиционните обществени сауни в градовете почти изчезват след 50-те години на миналия век. През последните години, благодарение на частни инициативи, бяха изградени нови обществени сауни.

Този изключителен луксозен СПА център е таен, само хората с резервация могат да го открият

Сауни се отопляват с дърва, които се изгарят или в печка с комин, или в печка без комин. Последната – димна сауна – е оригиналната сауна и повечето финландци смятат, че тя е най-добрата. Вратата се затваря, след като дървата са изгорели (и по-голямата част от дима е излязла навън), оставяйки въглените да нагряват сауната до подходяща температура, като се получава мека топлина и аромат на дървесен дим, предава бТВ Бизнес новините.

Във всички сауни печката нагрява кошница или поднос с камъни, а посетителят хвърля вода върху камъните, за да увеличите влажността. Наричана на фински löyly, парата увеличава усещането за топлина и предизвиква потене.

Цената на едно посещение често е около 10 до 15 евро.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button