Свят

Защо Бурса става все по-атрактивна дестинация

Бурса е място, което си заслужава да посетите по всяко време на годината. Той придоби голяма популярност и внимание през последните години като изгряваща звезда в туризма.

Бурса е по-малък и по-малко претъпкан от Истанбул. Това го прави много по-управляем и по-лесен за разглеждане. Много от ключовите забележителности са в центъра на града, който е лесен за пешеходна обиколка, а общественият транспорт може лесно да ви отведе от единия край на града до другия за по-малко от половин час. Въпреки това Бурса е достатъчно голям, за да се насладите на всички удобства на модерен град с население от над 2 милиона души.

Бурса гордо зае своето място в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО през 2014 г. Той беше официално признат за културна и историческа стойност като родното място на Османската империя.

Не е изненада, че този град е известен като Yeşil Bursa (Зелената Бурса), защото е пълен с паркове и градини. Природата и зеленината на Бурса са това, което го отличават. Градът е ограден на юг от планината Uludağ, където може да се изкачите с кабинков лифт и да се насладите на гледката. Има и много джамии, гробници и други исторически артефакти.

Защо си струва да посетим Бурса?

Лесно достъпен

Летище Йенишехир е най-близкото летище до Бурса. Има обаче по-добри начини да отидете до Бурса. На всеки час MetroTurizm пуска автобус от автогарата на Истанбул до Бурса.

Най-популярният начин да стигнете до Бурса от Истанбул е с ферибот.  Разстоянието от Истанбул до Бурса с ферибот е 91 км. Това е най-бързият маршрут за достигане до центъра на град Бурса и отнема около 3 часа.

Фериботите, управлявани от IDO, тръгват от доковете Yenikapı, Besiktas и Kadıköy в Истанбул и пристигат в Güzelyalı. Фериботите, управлявани от BUDO, тръгват от терминал Eminönü-Sirkeci в Истанбул и пристигат в Муданя.

Храната

Бурса е раят за кулинарите и любителите на кебапа. На всеки ъгъл има отлични и автентични ресторанти с приятен персонал, който ще ви покани.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Най-добрата храна в Бурса, която трябва да опитате, е Искендер кебап. По същество се прави от нарязано месо от дюнер кебап, покрито с горещ доматен сос върху питка хляб, намазани с разтопено масло. Може да се направи с тънко нарязано агнешко или пилешко месо на скара.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mustafa Yılmaz (@bursa_sokak_lezzetlerii)

Места за посещение в Бурса  

Има много места за посещение в Бурса. Градът разполага  с невероятни исторически и културни места за откриване и разглеждане заради дългата си история.

Зелена джамия и гробницата

В Бурса има повече от половин дузина джамии, включително добре известната Зелена джамия (Yeşil Camii). Тя е построена през 1400 г. като част от по-голям религиозен комплекс. Зелената гробница получава името си от цвета на плочките, които украсяват екстериора на сградата.

Може да разгледате и Голямата джамия на Бурса (Ulu Camii), най-старата джамия в града. Тя е построена през 1399 г., в началото на Османската империя. Архитектурата й все още има голяма прилика с предишния селджукски стил, който е силно повлиян от персийските джамии.

Планината Улудаг

Тази планина се издига на повече от 2500 метра над морското равнище. Тя е известна туристическа дестинация. Местните жители и туристите обичат да се изкачват в планината през лятото, за да отидат на поход или да си направят пикник. През зимата планината се превръща в огромен ски курорт за над милион гости.

7 от най-красивите острови в Турция

Bursa Teleferik е най-удобният маршрут за придвижване от Бурса до Улудаг. Пътуването до върха на планината отнема около 20 минути. Изпълнен е със спиращи дъха гледки. Пейзажът се простира през гъсто залесени по-ниски склонове, като едната страна предлага превъзходна гледка към скалистия планински връх и разпростиращия се град Бурса под него.

Това е най-натовареният зимен ски курорт в Турция. Той е идеален за средно напреднали скиори и сноубордисти с широка гама от склонове за избор.

Централната чаршия

Бурса е била важна спирка по Пътя на коприната, свързващ Изтока и Запада. Централната част на града е пълна с красиво реставрирани сгради от най-великата му епоха.

Централният базар е лабиринт от покрити пазарни алеи, хижи, където търговците са нощували, както и складове, където първоначално са били съхранявани стоките. Много от тях са превърнати в предприятия, а техните зелени централни дворове сега се използват като кафенета на открито.

Коприненият базар, известен на турски като Коза хан, е построен през 1491 г. като търговско място и хан за преминаване на копринени кервани и техните животни. Това е една от най-забележителните сгради в този квартал. Сводестите клетки на двуетажната сграда са магазини, специализирани в копринени продукти.

Село Джумалъкъзък

Джумалъкъзък е най-популярното село в региона, разположено на 14 километра източно от центъра на града. Калдъръмените алеи са обградени с исторически къщи. Изградени са в традиционен османски стил с каменна зидария и кирпичени стени с детайли от дървени греди. Някои от къщите датират от ранните дни на Османската империя.

Защо да включим Каш в летния си списък с дестинации

Селата в тази област бяха добавени към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство на Бурса поради историческото им значение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button