26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Защо Бурса става все по-атрактивна дестинация

Бурса е място, което си заслужава да посетите по всяко време на годината. Той придоби голяма популярност и внимание през последните години като изгряваща звезда в туризма.

Бурса е по-малък и по-малко претъпкан от Истанбул. Това го прави много по-управляем и по-лесен за разглеждане. Много от ключовите забележителности са в центъра на града, който е лесен за пешеходна обиколка, а общественият транспорт може лесно да ви отведе от единия край на града до другия за по-малко от половин час. Въпреки това Бурса е достатъчно голям, за да се насладите на всички удобства на модерен град с население от над 2 милиона души.

Бурса гордо зае своето място в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО през 2014 г. Той беше официално признат за културна и историческа стойност като родното място на Османската империя.

Не е изненада, че този град е известен като Yeşil Bursa (Зелената Бурса), защото е пълен с паркове и градини. Природата и зеленината на Бурса са това, което го отличават. Градът е ограден на юг от планината Uludağ, където може да се изкачите с кабинков лифт и да се насладите на гледката. Има и много джамии, гробници и други исторически артефакти.

Защо си струва да посетим Бурса?

Лесно достъпен

Летище Йенишехир е най-близкото летище до Бурса. Има обаче по-добри начини да отидете до Бурса. На всеки час MetroTurizm пуска автобус от автогарата на Истанбул до Бурса.

Най-популярният начин да стигнете до Бурса от Истанбул е с ферибот.  Разстоянието от Истанбул до Бурса с ферибот е 91 км. Това е най-бързият маршрут за достигане до центъра на град Бурса и отнема около 3 часа.

Фериботите, управлявани от IDO, тръгват от доковете Yenikapı, Besiktas и Kadıköy в Истанбул и пристигат в Güzelyalı. Фериботите, управлявани от BUDO, тръгват от терминал Eminönü-Sirkeci в Истанбул и пристигат в Муданя.

Храната

Бурса е раят за кулинарите и любителите на кебапа. На всеки ъгъл има отлични и автентични ресторанти с приятен персонал, който ще ви покани.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Най-добрата храна в Бурса, която трябва да опитате, е Искендер кебап. По същество се прави от нарязано месо от дюнер кебап, покрито с горещ доматен сос върху питка хляб, намазани с разтопено масло. Може да се направи с тънко нарязано агнешко или пилешко месо на скара.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mustafa Yılmaz (@bursa_sokak_lezzetlerii)

Места за посещение в Бурса  

Има много места за посещение в Бурса. Градът разполага  с невероятни исторически и културни места за откриване и разглеждане заради дългата си история.

Зелена джамия и гробницата

В Бурса има повече от половин дузина джамии, включително добре известната Зелена джамия (Yeşil Camii). Тя е построена през 1400 г. като част от по-голям религиозен комплекс. Зелената гробница получава името си от цвета на плочките, които украсяват екстериора на сградата.

Може да разгледате и Голямата джамия на Бурса (Ulu Camii), най-старата джамия в града. Тя е построена през 1399 г., в началото на Османската империя. Архитектурата й все още има голяма прилика с предишния селджукски стил, който е силно повлиян от персийските джамии.

Планината Улудаг

Тази планина се издига на повече от 2500 метра над морското равнище. Тя е известна туристическа дестинация. Местните жители и туристите обичат да се изкачват в планината през лятото, за да отидат на поход или да си направят пикник. През зимата планината се превръща в огромен ски курорт за над милион гости.

7 от най-красивите острови в Турция

Bursa Teleferik е най-удобният маршрут за придвижване от Бурса до Улудаг. Пътуването до върха на планината отнема около 20 минути. Изпълнен е със спиращи дъха гледки. Пейзажът се простира през гъсто залесени по-ниски склонове, като едната страна предлага превъзходна гледка към скалистия планински връх и разпростиращия се град Бурса под него.

Това е най-натовареният зимен ски курорт в Турция. Той е идеален за средно напреднали скиори и сноубордисти с широка гама от склонове за избор.

Централната чаршия

Бурса е била важна спирка по Пътя на коприната, свързващ Изтока и Запада. Централната част на града е пълна с красиво реставрирани сгради от най-великата му епоха.

Централният базар е лабиринт от покрити пазарни алеи, хижи, където търговците са нощували, както и складове, където първоначално са били съхранявани стоките. Много от тях са превърнати в предприятия, а техните зелени централни дворове сега се използват като кафенета на открито.

Коприненият базар, известен на турски като Коза хан, е построен през 1491 г. като търговско място и хан за преминаване на копринени кервани и техните животни. Това е една от най-забележителните сгради в този квартал. Сводестите клетки на двуетажната сграда са магазини, специализирани в копринени продукти.

Село Джумалъкъзък

Джумалъкъзък е най-популярното село в региона, разположено на 14 километра източно от центъра на града. Калдъръмените алеи са обградени с исторически къщи. Изградени са в традиционен османски стил с каменна зидария и кирпичени стени с детайли от дървени греди. Някои от къщите датират от ранните дни на Османската империя.

Защо да включим Каш в летния си списък с дестинации

Селата в тази област бяха добавени към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство на Бурса поради историческото им значение.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации