Свят

Идеи за еднодневни екскурзии от Мадрид

Край Мадрид има различни места, които ще ви е интересно да посетите – повечето от тях се намират на около час път с обществен транспорт или с автомобил. Може да избирате между екскурзия до някоя историческа забележителност, като Толедо, „Ескориал“, Сеговия или Аранхулес, или да спрете да се поразходите спокойно из околноситте на града и да спрете за вкусен обяд в традиционен ресторант.

В Мадрид и околностите му има добре уреден влаков и автобусен транспорт, но ще ви е по-удобно да пътувате с кола, ако искате да видите няколко места в един ден. За мнодина, които посещеват испанската столица за пръв път, Толедо е задължителна еднодневна екскурзия извън града.

Горещ шоколад и чурос – задължително изживяване в Мадрид

След като сте разгледали центъра на Мадрид, в който преобладават сгради от 18-и век, ще усетите разликата с Толедо, с неговите улички с изобилие от средновековни паметници.

Начело в списъка със забележителности за повечето туристи е внушителният манастир от 16-и век „Ескориал“.

Още по-близо до Мадрид е университетският град Алкала де Енарес – родно място на Мигел де Сервантес, изпълнен с впечатляващи паметници. След няколко дни сред възбудата и шума на столицата, може да ви се прииска да пътувате на юг от Толедо из равнините на Ла Манча и да видите някои от местата, споменати в „Дон Кихот“, или да избягате на още по-спокойно място, поемайки към възвишенията на планината Гуадарама за преход из борови гори и чист планински въздух.

Толедо

Един от великолепните исторически градове в Испания-  Толедо, е живописно разположен на гранител хълм, почти обкръжен от река Тахо. Криволичещите му улички са наситени с невероятна атмосфера, особено вече, когато автобусите с туристи са отпътували. Заслужава си да пренощувате тук, усещането е невероятно.

Има много за разглеждане – центърът на града е Национален паметник на Испания и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно-историческо наследство.

Обитаван от праисторически времено и колонизиран от римляните, Толедо става столица на вестготска Испания през 554г.

В самото сърце на града, на мястото на храм от 6-и век, издигнат от вестготите, се намира изключителната катедрала, чието строителство започва през 1226 година и завършва през 1493 година. На изящно резбованите тронове в църковния хор са изобразени сцени от завованието на Гранада.

Западно от катедралата има няколко паметника, сред които е църквата „Санто Томе“, в която се намира шедьовърът на Ел Греко „Погребението на граф Оргас“.

На върха на хълма източно от катедралата се издига огромната крепост Алкасар, датираща от 11 век и многократно обновявана през следващите столетия. Тя е използвана като укрепление от националистите през Гражданската война и е безмилостно обстрелвана от обсадилите я републиканци.

Колко струва дълъг уикенд в Андалусия с кола под наем?

Наблизо е оживеният площад „Сокодовер“ – пазар за животни по време на арабското владичество, преустроен през 16 век от Хуан де Ерра. Близо до площада по стълбите през арката е музеят „Санта Крус“ – красива ренесансова сграда, която кардинал Мендоса построява за сиропиталище през 16-и век.

толедо
Снимка: Pixabay

Земята на Дон Кихот

Повече от четири столетия са изминали от отпечатването на „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“ през 1605 година. Действието в безсмъртния роман на Мигел де Сервантес се развива на обширната територия южно от Толедо, част от която се е съхранила изненадващо непокътната до наши дни. Дон Кихот странства из тези местности с верния си оръженосец Санчо Панса и по пътя си среща галерия от колоритни персонажи.

Ако потеглите на югоизток от Толедо, не след дълго ще минете покрай низ от замъци – Алмонасид де Толедо, Маскараке, Мора, Мансанеке и красивото селце Оргас. Наблизо е Темблеке, където Санчо Панса е отишъл да жъне, преди да се присъедини към Дон Кихот в мисията му да направи света, или поне областа Ла Манча, по-добро място.

На изток, в местност с езера и дъбови гори, се намира селцето Виляканяс, основано от рицарите от ордена „Св. Йоан“. Някои от жителите му и днес обитават пещери под земята.

По път с езера от двете страни скоро стигате до обширните равнини с вятърни мелници край Кампо де Криптана. Лозя растат покрай пътя Тобосо, където е бил домът на прекрасната Дулсинея.

Още вятърни мелници ще видите в местността около Мота дел Куерво по пътя на изток към село Белмонте, където има внушителен замък от 15 век в белосани къщи.

Аранхуес

Великолепният град, разположен между реките Харама и Тахо, израства около Кралския дворец, построен през 18 век Аранхуес е прочут с вкусните ягоди и аспержи, които се отглеждат в плодородните полета край двете реки.

Обширните градини около двореца вдъхновяват композитора Хоакин Родриго да напише концерта „Аранхуес“. С туристическо влакче може да разгледате различните забележителности.

Краският дворец в Арахкуес е построен като лятна резиденция за Филип Втори, но сградата е почти унищожена при пожар през 1655 година. Фернандо Шести възлага на Сантяго Бонавия да проектира нов дворец. Сред забележителностите е Порцелановата зала, облицована с плочки, изработени в мадридската фабрика „Буен Ретиро“. Впечатляващи са Тронната зала в стил рококо и Арабската зала, вдъхновена от „Алхамбра“ в Гранада.

Паркът около двореца е отворен и в понеделник, когато сградата не може да бъде посетена. Градината на принца се простира на 150 хектара, засадени с удивително многообразие от дървесни видове.

Наблизо е музеят на кралските лодки, пищно декорарните плавателни съдове са използвани от кралското семейство за излети.

Чинчон

В старинното градче Чинчон няма много забележителности, но хората се стичат към него в края на седмицата за вкусен обяд в някой от ресторантите под колонадите на централния площад. Дървени балкони обграждат средновековния „Пласа Майор“ – впечатляващо пространство с неправилна форма.

През последните 500 години централният площад в Чинчон се използва като арена за корида, но в наши дни борби с бикове се провеждат само по време на местните празници. Понякога той се превръща в сцена за концерти и театрални представления, а на Велика събота тук може да се види възстановката „Страстите Христови“.

Сред великолепните домове, украсени с гербове, се откроява Каса де ла Кадена, южно от площада, в която Филип Пети отсяда през 1706 година по време на Войната за испанското наследство.

Алкала де Енарес

Докато приближавате, неприветливите промишлени сгради в покрайнините на Алкала де Енарес може да ви отблъснат, но ако все пак се решите и стигнете до центъра, има много какво да се види. Тук е роден Мигел де Сервантес.

Театърът, известен като Корал де Комедиас, се намира в центъра на Алкала де Енарес, на главния площад „Сервантес“. Сградата, която датира от 1601 година е запазена в първоначалния й вид, а неотдавна е била реставрирана. В нея редовно се играят класически пиеси и се изнасят концерти.

Главната сграда на университета е училището „Сан Илдефонсо“ – ренесансова постройка от 16-и век. Университетският Триезичен двор дължи името си на факта, че през 16-и век тук се е намирало училището, в което са се преподавали латински, гръцки и еврейски.

Авила

Авила е разположен на 1100 метра надморска височина – от града-крепост се откриват великолепни гледки към равнините. Обявен е от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно-историческо наследство. През зимата е студено, но през другите сезони времето е приятно и предразполага към опознаване на града пеша. А когато се изморите, подкрепете се в някой от традиционните ресторанти, които предлагат ястия с месо от местната порода черни говеда.

Отбранителните стени на Авила са посторени в края на 11 век, за да защитават града от маврите. Те имат 88 полукръгли кули и 9 порти. С височина 12 метра и дебелина 3 метра, което ги прави най-здравите крепостни стени в света. Може да се разходите покрай тях от „Пуерта дел Алкасар4 по алея с дължина 2,5 км.

Сеговия

Със своя приказен замък, римски акведукт и стратегическо местополжение на варовиков хребет между две реки, Сеговия е изключително живописен град. Той е и оживена културна сцена, а историческите сгради получават ново предназначение като галерии, музеи и училища.

Изживяването тук не би било пълно, ако не хапнете хрупкаво агнешко или прасенце сукалче в някой от многобройните превъзходни ресторанти.

Преди Мадрид да стане столица, Сеговия е един от най-важните градове в Кастилия.  Това личи от многоройните романски църкви в него. Кралят на Кастилия Алфонсо Шести установява тук своя двор. През 1474 година Исабел е провъзгласена за кралица на Кастилия в църквата „Сан Мигел“. Градът, който запада успоредно с възхода на Мадрид, преживява своеобразен ренесанс през 18-и век. След като Филип Шести построява дворец на няколко километра от него – в Ла Гранха де Сан Илдефонсо.

сеговия испания
Снимка: Pixabay

Възникнал като келтско селище, той придобива важност по времето на римляните, които построяват акведукт в края на 1 век. Изграден от гранитни блокове от планината Гуадарама, без свързващо вещество, акведуктът е с височина около 29 метра и дължина 728м. Има 166 арки. Предназначението му е да пренася вода о Фуенфрия, на 17 километра от града.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button