Вкусове

Каква е тайната на италианското джелато и как да си го направим у дома

Автентичното италианско джелато е замразен кремообразен десерт, приготвен с мляко, тежка сметана и захар. Добрата новина е, че можете да направите гъсто кремообразния сладолед у дома, след бавен процес на замразяване/кремообразуване, обикновено с помощта на машина за сладолед.

Gelato в Италия е истинска страст и много вкоренена традиция. Можете да намерите джелато в много магазини, наречени „Gelateria“ , присъстващи навсякъде във всички италиански градове, дори и в най-малките.

Те сервират джелатото в малки чаши или в хрупкави вафлени фунийки и можете да му се насладите, докато се разхождате. Това е един от най-разпространените и обичани навици в Италия, особено в горещите летни дни.

Можете да приготвите автентичен италиански джелато у дома. Трябва само да научите правилните трикове, за да го направите лесно.

Горещ шоколад и чурос – задължително изживяване в Мадрид

Ако обичате автентичния италиански сладолед и искате да го направите у дома, ето рецептата с всички съвети и трикове за приготвяне на изискано, здравословно и истинско домашно джелато, както с, така и без машина за сладолед.

Това е основната рецепта за джелато, с която можете да приготвите всякакъв вид сладолед, който предпочитате. Този тип сладолед в Италия се нарича „Gelato alla Crema“.

Джелато често се сервира с пресни ягоди, с кафе (gelato affogato), с ябълков сладкиш или торта Капрезе.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от melissa | nyc (@melissamale)

Рецепта за автентично италианско сладолед

С машина за сладолед:

Време за приготвяне: 5 минути + около 40 минути в машина за сладолед
Време за готвене: 10 мин
Порции: 6/8 души, което е около 750 g (1,65 lb) Gelato

Без машина за сладолед:

Време за приготвяне: 5 минути + охлаждане във фризер за около 5 часа
Време за приготвяне: 10 мин
Порции: 6/8 души, което е около 750 g (1,65 lb) Gelato

Съставки

4 средни жълтъка
150 г (3/4 чаша) гранулирана захар
350 ml (1 ½ чаша) пълномаслено мляко
250 мл (1 чаша) тежка сметана
Малко настъргана лимонова кора или екстракт от ванилия (по желание)

Кухненски инструменти и оборудване за приготвяне на автентично италианско сладолед

Със сигурност най-полезният инструмент за приготвяне на автентично италианско джелато е машината за сладолед или Gelatiera. Има различни видове, но най-добрият е този, който има компресор и охлажда, докато разбива джелатото. Най-доброто е автоматична машина за сладолед Whynter.

Други високопроизводителни машини за сладолед са Musso. Те са изцяло произведени в Италия, но успешно се разпространяват в целия свят. Най-малкият модел, MINI MUSSO, е направен за домашна употреба, но има същите характеристики като професионалните машини.

Тайната на автентичния унгарски гулаш (Gulyás)

Този тип машинни самоохладители с компресор са по-скъпи, но с тях ще имате перфектното италианско джелао и най-вече за доста кратко време.

Приготвяне на Gelato без машина за сладолед:

Резултатът ще бъде добър, ако следвате добре тази рецепта. В този случай ще ви е необходим контейнер за сладолед. Това е полезно във всеки случай, дори и да не изядете веднага целия сладолед, дори и направен с уреда за сладолед.

Стъпка 1) – Разбийте жълтъците със захарта на максимална скорост за около 5 минути, докато се получи мек пухкав крем. Можете да използвате миксер или електрически ръчен миксер. Можете дори да ги разбиете на ръка с бъркалка, но ви трябва повече време и резултатът не е толкова перфектен, колкото с електрическия миксер.

Стъпка 2) – Междувременно изсипете млякото в тенджера и го оставете почти да заври. Гответе около 5 минути. МЛЯКОТО НЕ ТРЯБВА ДА ВРИ

Ако имате кухненски термометър, можете да проверите дали температурата остава около 85°C. Ако нямате термометър, махнете тенджерата от котлона или намалете котлона, ако видите, че млякото започва да кипи.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Стъпка 3) – На тази стъпка прехвърлете пухкавия крем от яйца и захар в тенджера. Налейте бавно горещото мляко. Продължете да бъркате, докато го правите. По този начин пастьоризирате яйцата. С изключение на брашното, процедурата е подобна на тази за рецептата за крем за сладкиши. Ако искате да овкусите вашето джелато, сега е моментът да добавите или настъргана лимонова кора, или две капки екстракт от ванилия. След това го поставете отново на котлона и гответе още 5 минути.

След това изключете котлона и добавете студената сметана. Разбъркайте много добре. Сега имате хладка смес. Ако имате машина за сладолед с компресор (който охлажда, докато разбивате джелато), няма нужда да охлаждате сместа допълнително в хладилника.

Стъпка 4/1) – Сега, ако имате машина за сладолед, изсипете сместа в машината и я стартирайте. Това ще отнеме около 40 минути, в зависимост от модела. След необходимото време вашето джелато е готово! Свежо, кремообразно и питателно.

Стъпка 4/2) – Изсипете сместа в контейнер за сладолед и я поставете във фризера за около 5 часа. На всеки 30 минути трябва да разчупите замръзналата повърхност. Така че извадете от фризера и разбъркайте за около 30 секунди с помощта на ръчна бъркалка или електрическа бъркалка на ниска скорост. Тази стъпка е необходима, за да не се образуват ледени кристали в джелатото и да има кремообразен резултат. Разбира се, това е малко по-трудоемък процес, но си заслужава. Със сигурност ще имате изискан автентичен италиански Gelato!

Защо млякото трябва да се нагрява до максимум 85°C (185 F)?
Когато правите домашен сладолед, трябва да обърнете внимание на някои стъпки. Един от тях е пастьоризацията на яйцата.

Тайната на перфектните полски пироги

За да се извърши безопасна пастьоризация, трябва да загреете течността – в този случай млякото – до температура от 85°C  и да задържите тази температура за няколко минути, така че общо около 5 минути.

Изливането на много горещо мляко върху яйцата ще ги пастьоризира.

Накрая е важно рязко да намалите крайната температура на сместа до 4-5°C. Внезапното понижаване на температурата е важно, за да се попречи на топлоустойчивите бактерии да възобновят дейността си.

Наистина, не забравяйте, че някои микроорганизми, способни да издържат на температури на пастьоризация, са в състояние да възобновят дейността си, ако условията са благоприятни: рязкото понижаване на температурата парализира дейността и развитието на всякакви бактерии.

Съхранение

Една от причините автентичният италиански сладолед да има толкова добър вкус е, че е свеж. Така че направете джелато и го изяжте веднага. Ако го оставите във фризера твърде дълго, се образуват хрупкави ледени кристали и вашето джелато вече не е толкова добро.

Съвет: Ако сладоледът ви е твърде твърд и замръзнал, оставете го да се размрази в хладилника за 10-15 минути преди сервиране.

Каква е разликата между джелато и сладолед?

Много често “Gelato” и сладолед се използват за описание на един и същи десерт. Но сигурни ли сте, че те наистина са едно и също нещо?

Мнозина смятат, че „Gelato“ е просто италианският превод на английския „Ice Cream“, но в действителност тези два продукта са различни. Разликите между тези две замразени лакомства зависят от четири основни фактора: съдържание на мазнини, съставки, въздух и температура.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button