Вкусове

Тайната на автентичния унгарски гулаш (Gulyás)

Традиционният унгарски гулаш е отличен пример за това как няколко прости съставки, приготвени правилно, могат да осигурят невероятен вкус. Въпреки че съществуват много варианти на унгарски гулаш и всеки готвач го прави малко по-различен, това е автентична рецепта от сърцето на Унгария.

Историята на Унгария е изпълнена с трудности и разбити сърца. Но страстта и издръжливостта на душата са останали в сърцата на унгарския народ.

Какво е унгарски гулаш?

Гулашът или както го наричат ​​унгарците gulyás означава „пастир“. Произходът му датира от маджарските овчари от 9-ти век като проста яхния с месо и лук, приготвена в тежки железни котли, известни като бограци. През 15 век нахлуващите османски турци въвеждат нова подправка в Унгария – червен пипер. Той се превръща в определящ елемент на унгарската кухня.

Горещ шоколад и чурос – задължително изживяване в Мадрид

Гулашът е нещо средно между супа и яхния. За разлика от някои яхнии, в гулаша  има и бульон, който в процеса на готвене става по-гъст и прилича повече на сос.

За да постигнете най-добрия вкус, начинът на готвене е важен, както и качеството на продуктите, особено на истинския унгарски червен пипер. Унгарците използват много щедри количества червен пипер и това е ключът.

Рецепта за унгарски гулаш

Разтопете свинската мас или маслото/олиото в тенджера на средно висока температура и сгответе лука, докато започне да покафенява – около 7-10 минути. Добавете говеждото и бъркайте, докато говеждото едва започне да покафенява, още 7-10 минути.

Добавете чушките, доматите и чесъна и гответе още 6-8 минути.

Дръпнете тенджерата от котлона и разбъркайте червения пипер, солта, черния пипер и кимиона. Добавете телешкия бульон, дафиновия лист и я върнете на котлона и оставете да заври. Намалете топлината до средна, покрийте и оставете да къкри 40 минути.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Добавете морковите, доматите и картофите. Върнете отново до кипене, намалете котлона до среден, покрийте и оставете да къкри още 30-40 минути или докато телешкото стане хубаво и крехко. Посолява се на вкус и се отстранява дафиновия лист.

Сервирайте с хрупкав хляб и, ако желаете, заквасена сметана.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button