Вкусове

Горещ шоколад и чурос – задължително изживяване в Мадрид

Прекрасната мадридска традиция предполата да забравите за калориите поне за около час. Пържените сладкиши чурос, топнати в горещия гъст шоколад, са задължително изживяване за всеки гост на града.

Хапнете чурос за закуска, в късния следобед или в края на дългия нощен маратон. Уличните сергии за чурос са неизменна част и от местните празници.

Пържените чурос се правят от гъсто разбито тесто, приготвено от брашно, вода и сол. Сместта се прекарва през тръба, откъдето излиза във формата на дълги набраздени пръчки, които се пускат в огромни казани с врящо олио. След като се изпържат, чурос се отцеждат, нарязват се на по-къси парчета и понякога се поръсват с пудра захар.

В Марид обикновено двата края се прилепват и образуват геврек, но може да се предлагат и като пръчици. Трябва да се ядат топли, иначе стават гумени и трудни за храносмилане.

Испанците пият горещ шоколад от времето, когато през 16-и век конкистадорите донасят какаовите зърна от Америка. В чоколатерия, както се наричат тук специализираните кафенета, се предлага шоколад с различен вкус и гъстота. Испанският горещ шоколад се приготвя от разтопени парченца горчив тъмен шоколад с мляко, царевично нисшесте и захар.

Обикновено е с чудесна гъстота, така че чурос се задържат прави в чашата, и не е толкова сладък, колкото може би очаквате.

Мадридчани обичат да отскачат за закуска до някой бар, често около 11 часа за кратка почивка от работата в офиса. Това е подходящото време да опитате чурос, тъй като заради очакваните клиенти е вероятно да има току-що опържени.

Не всички барове обаче приготвят чурос на място. Из града има малки специализирани магазинчета за чурос и картофен чипс, наричани чурериас. Може да си купите оттам пържения десерт и да го хапвате в движение, ако не разполагате с много време.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул 

След цял ден, прекаран в разглеждане на забележителности, навярно ще се изкушите да се мушнете в някое кафане за кратка почивка.

Най-често горещ шоколад се консумира между 4 и 7 часа. Колкото и да изглежда невероятно, по това време многобройните чоколатериас са пълни. Тогава се появяват изгладнели от среднощните танци и забавления клиенти.


Най-прочутото място в Мадрид за шоколад и чурос несъмнено е Chokolateria San Gines. Намира се на Pasadizo de San Gines 5. Тя съществува от 1894 година. Преди да съмне, сервитьори с черни папийонки и зелени жилетки обслужват изтощените клиенти на нощните клубове, а денем изпълняват поръчките на служители от офисите, на цели семейства и на хора, обикалящи магазините.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button