Свят

Пико до Ариейро – море от облаци

Пико до Ариейро е третият по височина връх на остров Мадейра и е едно от най-популярните места за изгрев. Всяка сутрин тълпи се събират, за да гледат как слънцето пробива през гъстото море от облаци, които създават чужда атмосфера. .

Има няколко различни начина да стигнете до върха. Най-очевидният начин е да се качите с кола, но не се отчайвайте, ако нямате собствен автомобил. Една от причините да е толкова популярен е, че от Фуншал отнема само 30 минути с кола, за да стигнете до паркинга. Паркинга е само на 2 минути пеша до главната гледка към изгрева. Когато слънцето изгрее в 7:30 през август, можете да се изтъркате от леглото малко преди седем и пак да хванете най-добрия изгрев на Мадейра, без да се потите!

Няма обществен автобус, който да минава през целия път до гледката, но от Фуншал можете да вземете автобус N56 до „Пойзо“, който е ресторант по средата на маршрута. След това ще трябва да вървите два часа пеша до върха или на стоп. Таксито до Пико до Ариейро ще струва приблизително 30-40 евро в едната посока от Фуншал.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MARTYNA&KAROL | Travel couple (@afterfences)

Най-добрият вариант (ако нямате кола) е да използвате услуга като Pico Transfers. Те ще ви вземат от мястото ви за настаняване и ще ви отведат на една от няколкото налични гледки, като например Пико до Ариейро. От 2020 г. таксата е 29 евро и ще трябва да резервирате и потвърдите предварително. Чухме, че това е надеждна и ефективна услуга и изглежда по-евтина и по-организирана от такси.

Съвети за изгрева на Пико до Ариейро

Трудно е да знаете какво да очаквате, когато сте за първи път в Пико до Ариейро, така че се надявам това да ви помогне. Когато се отправяте към изгрева, това са нещата, които трябва да знаете:

  • Колкото и да е изгрев, пристигнете поне 30 минути по-рано, ако не и повече. Сиянието ще започне много преди официалния час на изгрев. Сиянието на облаците е красиво, всички хора чакат половин час и след това пляскат, когато слънцето най-накрая избухна над хоризонта, за да започне деня!
  • Има кафене и информационен център на паркинга. Оттам повечето туристи се отправят към хълма, който гледа директно към слънцето. Тази гледка е Juncal Viewpoint и е в Google Maps. По принцип това е добро място да започнете приключението. Лесно е, защото е безопасна и много кратка разходка от паркинга и тогава имате ясна гледка къде ще изгрее слънцето. Това обаче не е най-епичното място от двата варианта. Мирадуро до Ниньо да Манта е наистина интересен при изгрев слънце, защото имате тесните пътеки, гледката към балкона и много уникални хребети, докато Мирадуро Хункал е по-скоро основна гледка към хълма.
  • Може да е добра идея да наблюдавате изгрева в Мирадуро Хункал и след това да направите похода до Пико Руйво или поне да се отправите в тази посока по пътеката и да разгледате до Мирадуро до Ниньо да Манта.

Може след това да направите кратко малко приключение до Ниньо да Манта, за да разгледате балкона, който е доста подобен по форма на гледката на Вереда-душ-Балкоеш.

Мирадуро Хункал: Това е класическата гледка много близо до паркинга. Гледката е към океана, директно към мястото, където ще изгрее слънцето. По време на изгрева ще има стотици хора, събрани на този хълм, за да наблюдават изгрева над облаците. Много е безопасно и има черни пътеки, водещи около гледката. Намира се само на 5 минути пеша от паркинга и информационния център, поради което повечето хора избират тази гледка за изгрев.

Мирадуро до Ниньо да Манта: Тази гледка има балкон, който гледа към долината. Въпреки че не е обърнат директно към слънцето, можете да хванете изгрева от този балкон. Това, което е страхотно за тази гледна точка е, че повечето туристи не се притесняват да ходят на 1,2 км от паркинга до балкона, така че има стотици хора в Мирадуро Хункал и едва ли има някой в ​​Ниньо да Манта.

Пътеката до Ниньо да Манта е малко по-интересна, тя е тясна пътека, изградена от каменни стъпала и черна пътека, която се вие ​​в, под и около образуванията на планината. Парапетите ви пазят, но все пак е малко приключение.

За фотография бих препоръчал тази гледна точка, тъй като има много хребети, издатини, балкон и много различни ъгли по стълбите и пътеката. Мирадуро Хункал гледа директно към слънцето, но предлага малко по-малко на преден план и е малко по-плоска сцена.

За тези, които не се интересуват от ранно събуждане, все още можете да получите някои вълшебни гледки в Пико до Ариейро, докато слънцето залязва и осветява горната част на облаците, преди да се гмурнете под тях. Всъщност често можете да имате по-добро осветление при залез слънце, защото облаците имат по-мек блясък, преди слънцето да падне под дебелия им слой, в сравнение с това, когато суровата сутрешна светлина бързо избухва над тях.

Преди да предприемете пътуване до Пико до Ариейро, може да искате да проверите уеб камерата. Очевидно, ако гледате изгрева, може да не видите много на уеб камерата, но ако планирате да видите залеза, това може да бъде много удобно. Уеб камерата се актуализира на всеки петнадесет минути, така че можете да получите ясна индикация за метеорологичните условия на върха, преди да шофирате през целия остров.

Проверката на уеб камерата става важна, когато имате предвид, че много хора се надяват да гледат залеза или изгрева над море от облаци. Въпреки това в много дни няма облаци и може да останете разочаровани. Другата основна причина да проверите уеб камерата преди да посетите е, че времето е драстично различно от противоположните страни на острова. Когато едната страна вали и облачно, другата страна може да бъде идеално слънчева. Така че може да е добра идея да проверите дали е мрачно и вали, преди да се отдалечите от слънчевата страна на острова към гибелта и мрака.

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте кога трябва да посетите Пико до Ариейро. Основните фактори са: Час на деня, време на годината, вид на времето.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Porque Portugal (@porque_portugal)

Изгрева и залеза са най-популярните времена за посещение на Пико до Ариейро. Да гледаш изгрева над морето от облаци или залеза под облаците и да запазиш този спектакъл, който ще помниш завинаги. Всичко е по-вълшебно през златния час.

Тъй като Мадейра има умерен климат през цялата година, няма добро или лошо време на годината, като се има предвид времето. Месеците септември, октомври и ноември обикновено са много по-тихи на Мадейра, така че ако искате да избегнете тълпите, тогава помислете за пътуване през тези месеци.

Както бе споменато по-горе, никога не трябва да ви е нелепо студено или горещо на Мадейра, но обедното слънце по време на туризъм може да бъде изгарящо за някои. Сутрешният студ по време на изгрева е търпим. Въпреки това, облаците са най-важната част от изживяването, така че се опитайте да посетите това място, когато облачната покривка създава бял слой през планините, което може би ще ви се случи веднъж в живота.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button