България

„Провирачката“, която цери болести и разваля магии и лечителката баба Юлия

„Провирачката“ или „Дупката“, както е наричан още феноменът, представлява скална арка, която е известна в цяла България с лековитата си мощ.

Според легендата се пази от черна змия и именно тя е зарежда с тази лечелна сила. Намира се до село Скрибина в местността Крибул, а до нея се стига през гъста гора и тъмни пътеки. Учените датират съществуването й още от времето на траките, които са изпълнявали там някои от своите ритуали.

Днес тя е посещавана то болни хора, които се провират в отвора й с надеждата, че ще бъдат излекувани. Смята се, че на човек е небходима само силна вяра и „Провирачката“ може да го изцели. Бездетни жени са се сдобивали с деца, а инвалиди са намирали облекчение след промушване през този отвор. Според местните камъкът дори премахва тежки проклятия.

Баба Юлия и вълшебството на скалата

В селото в близост до скалата живее баба Юлия Земеделска. Преди години тя се разболява тежко и оцелява благодарение на скалата. Тогава дава обет да помага на хората, докато е жива.

Сега при нея се стичат стотици вярващи от цяла България. „Аз не ги лекувам, Господ ги лекува, вярата ги лекува“, казва жената. Всяка сутрин тя тръгва към камъка, за да приеме посетителите си, лее им куршум и ги провежда през отвора.

Вълшебна змия пази Скрибина в Родопите

Лечителката разказва, че през годините е станала свидетел на чудеса, които самата тя не може да си обясни – просто вярва в силата на змията.

Гората от дрехи

Част от ритуала, който се извършва на мястото, включва минаващия през „Провирачката“ да носи стари дрехи. Те не бива да бъдат пипани от друг, защото се смята, че който ги докосне ще получи и това, което те са попили. От друга страна, дрехите се носят и за да бъде страдащият максимално притиснат към скалата, докато се промушва.

Това се прави с цел той да се „съедини“ снея, за да бъде лечебният ефект максимален. Предварително се подготвя и червен конец, дълъг колкото височината на човека, пише Галерия. Този конец се оставя на дървената стълба, водеща към Провирачката“. Той минава през отвора на арката след „наричането“ от Лечителката.

Желателно е да се оставят монети и предмети на специално отредено за това място. След това излиза от отвора, лечителката прави кръг с конеца около крака му и го запалва, като през това време бае. Следва още едно промушване през отвора и участникът в ритуала напуска сакралната територия.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button