БългарияУикенд бягства

Вълшебна змия пази Скрибина в Родопите

Светилището на змията в Западните Родопи става все по-популярните – не само у нас, а и по света. Заради вълшебния разказ за доброто влечуго, което живее тук от незапомнени времена и дарява със здраве и мир всеки, който вярва в неговата сила и има чиста душа.

За светилището на черната змия се говори тихо. Местните разказват истории като на филм. Хората вярват, че змията съществува и пази светилището. Тя решава кой ще получи изцеление. Вика се по точно определен ритуал от посветените в целебната сила на мястото жени.

Светилището лекува всички болести, ако има вяра

Доказателство, че змията живее в светилището, е това, че периодично си сменя кожата, което дава надежда за изцеление и по-хубав живот. Голямата черна змия може да се превръща в много други живи и неживи предмети, може да бъде и човек.

Една от легендите разказва как змията се явила веднъж в образа на капитан Пеко Войвода. Жените го поздравили, а той самос е усмихнал и изчезнал. Всеки път, когато се извършва ритуал за пречистване и лекуване на светилището Скрибина, змията присъства, но само малцина зибрани успяват да я зърнат, защото тя безшумно пропълзява между скалите.

Смята се, че влечугото има основен принос за изцелението на женски и психически болести, въпреки че на светилището се лекува всичко по думите на хората от близкото село Крибул. Скрибина е връх и местност в Западните Родопи край река Бистрица.

Скрибина се намира до местността Черна скала

Намира се на 1157 метра надморска височина, на 2 километра северозападно от село Крибул в община Сатовча. Тук между дъбовите гори е скрито древното светилище, където от векове се изпълнява ритуал по изцеление.

Първо болният се качва по дървена стълба окичена с червен конец, дълъг колкото е ръстът му. После се промушва през отвора на скалата, наречен ,,промушилката“. Вярва се, че колкото повече скалата притиска, толкова е по добре за търсещия здраве и изцеление.

Входът сочи изгрева на слънцето, а изходът – залеза. След промушването се пали огнен кръг около стъпката – символ на изгарянето на болката и в същото време проекция на Слънцето на Земята. Болният трябва да носи със себе си стара връхна дреха, която да върже на един от дъбовете след ритуала.

Каменни образи пълнят Уличките край Велинград

Така той оставя болестта си там и се връща напълно здрав. На специално място се слагат и монети. Оставените дрехи и предмети не трябва да се пипат. Поверието е, че който го направи, взема болестта на този, който я е оставил.

Тъй като в района живеят много помаци, те са основните пазители на тайната на светилището и на изцелението, което то дава. Но тук идват хора от цяла България. А според местните славата на Скрибина вече се е понесла по цяла Европа и хора от различни части на Стария континент пристигат с надежда за здраве на това място.

В дар за лечението се оставят дребни монети и червени конци с дължината на болния човек

Остават старите си дрехи и болките си и след като направят ритуала, си тръгват усмихнати и обнадеждени. Момиче дошло чак от Испания с надеждата да забременее. Днес  тя се радва на деца. Студентка от смоленския Триград не можела нито да говори, нито да се движи.

В манастира в Хаджидимово се срещнала с местни хора, които й разкрили чудото на Скрибина и я поканили да го посети. Още след първия ритуал момичето започнало да говори, а след втория ритуал вече и да се движи. Тук мъж се отървал от кошмарите си след катастрофа, прия която загинал негов приятел.

Той и не намирал спокойствие. Докато една вечер не видял в съня си, че трябва да отиде на светилището, за да се излекува. Когато сторил това, кошмарите изчезнали така внезапно, както се и появили. В този район на Родопите има много скални арки – светилища.

„Струилица” – тайнственият каньон насред Родопите

Всички те са на високи места, за да имат видима връзка с други светилища и по-лесна връзка с Космоса, със Слънцето, Луната и звездите. На около километър преди Скрибина са намерени останки от керамика и от древен тракийски храм. В миналото там е имало малка ритуална сграда от суха зидария.

Пълно е с образи на хора, животни и неизвестни същества на светилището Скрибина

Струпването на камъните по средата е централният жертвеник. Той е отркит и ограбван от иманяри. Напълно аналогичен обред, макар и не така добре съхранен, се поддържа и до днес при мегалитното тракийско светилище ,,Св. Гергьова скала“ от българите християни край село Бачево, Разложко.

Според Александър Фол култут към змията на Скрибина има много древен произход и вероятно е във връзка със змейската природа на Дионис-Загрей. Родопите са смятани за едно от възможните места на светилището на Дионис, където пророчествата били много по-верни и решаващи от тези в Делфи, отбелязва Уикенд.

Именно в светилището на Дионис идват Филип и Александър Македонски, за да чуят съдбата си и изхода от техните походи. Академик Фол смята, че Дионис е първообраз на гръмовержеца Зевс от класическа Гърция.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button