Новини

По пътя на Ботевата чета: Започва националният туристически поход „Козлодуй – Околчица“

Националният туристически поход „Козлодуй – Околчица“ се провежда за 75 път. По стъпките на Ботев и неговата чета тръгват стотици – сред тях ветерани и малки деца.

„По пътя на Ботевата чета“ е поход, който се провежда от 1946 г. насам, без прекъсване. Ежегодно той събира стотици, а през годините и хиляди, българи, спомнящи си за делата на големия революционер и неговите съратници.

Ентусиастите тръгват от Козлодуй на 27 май, а целта им е достигането на връх Околчица – лобното място на героя. Там те посрещат честванията по случай „Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България“.

Откриват Ботевите дни във Враца

Походът е от III категория на трудност. В маршрута са включени обекти от движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

Общата му дължина 120 км. В похода имат право да участват всички туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута могат да се включат, както индивидуални участници, така и самостоятелни групи, които не принадлежат към определената организация.

До момента са се записали почти 1500 участници, а може да станат и още. 45 ученически групи ще вървят по стъпките на Ботев.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button