Свят

Ибиса – морска фиеста и безкраен купон

Ибиса не знае покой и там през цялата година тече див купон на пълно изтощение. От години островът, обявен от Юнеско за световно културно наследство, е любимо място на знаменистости и ценители на забавленията и нощния живот от цял свят, но напоследък е предпочитан и от семейни двойки, за които също се предлагат райски места за почивка. Там можете с пълна сила да усетите кипежа на живота.

Балеарският остров, който е близо до Палма де Майорка, е открит през 60-те години от хипари заради прекрасната природа. Те започват да се събират там и да слушат Джанис Джоплин, Джими Хендрикс и ,,Дорс“ под открито небе. Постепенно хипитата са изместени от любителите на техномузиката и звезди от шоубизнеса.

Жул Верн се вдъхновява за романите си от пейзажите на Белия остров

Островът предлага и едни от най-добрите плажове, но повечето хора идват най-вече заради екстравагантните партита в големите дискотеки. Те се грижат купонджиите да не скучаят и всяка вечер предлагат различни забавления. Някъде заливат танцуващите с море от бяла пяна и телата сякаш плуват сред облаци, другаде ефектни светлини и пушеци побъркват сетивата.

Тук се намират много от най-известните нощни клубове – ,,Привилидж“ е най-големият в света, ,,Ес Парадис“ пък е известен с водните си партита. В ,,Амнезия“ често заливат с пухкава пяна телата на танцуващите. Много модни са ,,Спейс“,  ,,Еден“, ,,Паша“, DC10 и други, които превръщат острова в център на електронната музика.

Нищо вече не учудва местните хора, които са виждали всякакви шантави облекла и още по-шантави хора. По улиците на стария град на Ибиса – Далт Вила, се разхождат, както облечени по последния писък на модата туристи, така и голи хора, покрити само с рисунки. Живописните пазари също предлагат изобилие от дрехи, в случай че туристите не са си взели в куфара достатъчно предизвикателни тоалети.

Макар да се свързва основно с нощните клубове, препълнените плажове и екстравагантно облечените купонджии, островът предлага доста повече. Той пленява също така с природа и култура. Като повечето острови в Средиземно море Ибиса има богата история. От първите пунически заселници през 654 г. преди Христа всички средиземноморски цивилизации са оставяли свой отпечатък на острова.

От нощните клубове купонът се пренася и на плажа. Сан Антонио е рай за всички които обичат морските фиести

След западането на Финикия Картаген създава тук своя колония и развива Ибиса като търговски център. Картегенците основават и едноименната столица, която е сред най-старите градове в Европа и се превръща в стратегически важна крепост. След няколко века става и столица на Питиуските острови.

Старият град е артистична бъркотия от малки галерии, барчета, бутици, сергии и ресторанти край водата. Построен през 1554 г., той е бил обграден от множество стени, малка част от които са открити при разкопки. Калдъръмени стари къщи, а над тях се издига величествена катедрала. Заслужава си да стигнете до нея, за да се насладите на невероятната гледка към морето и острова, който често е ставал обект на пиратски набези, пише „Филтър“.

За това врене днес напомня издигнатият на пристанището Обелиск на корсарите. В Сан Антонио пък има паметник на Христофор Колумб, тъй като градът се смята за едно от възможните му родни места. Безбройни легенди обгръщат с мистика ии една от природните забележителности на острова – скалата Ес Ведра, която се намира в морето на няколко километра от брега.

Тя прилича на остров, до който можете да стигнете с лодка, най-малкото за да сбъднете свое желание. Вярва се, че каквото си намислите, стъпвайки на скалата, ще се случи. Това е свещен остров за финикийската богиня на плодородието Танит, закрилница на Ибиса, и на него са се извършвали жертвоприношения.

Ес Ведра – скалата, която спира компаси и изпълнява желания

Легенди разказват също, че е населяван от сирени, че е част от потъналата Атлантида и дори, че от него е взет материал за пирамидите на Египет. Вероятно изобилието на леганди е вдъхновено от факта, че това място е третото на планетата с най-силно магнитно излъчване, което разсторйва компасите. Магнитното му поле се дължи на високото съдържание на метали и монерали в скалната структура.

Внимание заслужават и пещерите, с които е осеяна Ибиса. Те пазят следи от праисторически живот. За да попътувате във времето, е достатъчно да тръгнете по пътищата на острова. Ще видите автентични бели чифлици, край които растат маслинови и лимонови дръвчета, църкви-крепости, които навремето пазели от пиратски атаки, съхранени селца като Сан Хосе, Санта Гертрудис, Сан Рафаел, Сан Карлос, Сан Мигел, Сан Матео, Сан Лоренцо.

Наблюдателниците от XVI в., пещи, измазани с вар, и сгради с плоски покриви в северноафрикански стил, наричани финкас, оформят живописен селски пейзаж. Някъде може да потанцувате и с местни групи, които изпълняват танци с мавървски елементи. Те свирят със специални свирки и тракат с големи кастанети от хвойна. Ако пък искате да вземете автограф от някоя знаменитост, можете да опитате късмета си в селцето Ес Кубелс до Сан Жозе, където много популярни личности имат къщи.

Сред тях са Роман Полански, Урсула Андрес, Еди Беркли. Можете да отскочите за плаж и до необитаемите острови Каняро и Еспалмадор, ако наемет елдока. Всички плажове на острова имат свой чар и често са оградени от чудни скали. Казват, че няма нищо по-хубаво от това да видите залеза от такова място. Туристите обикновено изпращат слънцето с коктейл в ръка на фона на ню ейдж музика в прочутото ,,Кафе дел Мар“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button