Свят

Малборк – най-големият замък в света

Замъкът Малборк в Полша е един от най-впечатляващите замъци, които някога ще видите. Той е огромен и архитектурата е умопомрачителна. Това определено е едно от местата, които трябва да посетите по време на вашето пътуване до Полша.

Замъкът Малборк се намира в Северна Полша, недалеч от Гданск (60 км). Столицата Варшава е на 310 км.

Замъкът Малборк е построен на няколко етапа. Работата започва още през 1278 г., след като Тевтонският орден, германски католически кръстоносци, завладява района на Стара Прусия. Те нарекли замъка „Мариенбург“ в чест на Мария, майката на Исус.

25 най-добри неща за правене в украинската столица Киев

Тевтонският орден използва замъка Малборк до 1457 г., когато е продаден на полския крал Казимир IV. До първото разделяне на Полша, през 1772 г., замъкът е бил използван като полска кралска резиденция и седалище на полски служби и институции. След това замъкът Малборк отново е под германско управление до края на Втората световна война, когато се връща на Полша.

Днес това е една от основните туристически атракции в Полша, посещавана от стотици хиляди всяка година.

malbork малборк
Снимка: Pixabay

Замъкът Малборк не е вашият обикновен средновековен замък. Това е най-големият замък в света, измерен по площ и ще се изненадате колко е голям и колко невероятни места крие.

Състои се от три замъка: Висок, Среден и Долен, всички разделени от сухи ровове и кули. Всички стаи, детайлите от архитектурата, пасажите и ъглите, които ще намерите вътре, са толкова красиви, че със сигурност ще ви впечатлят.

През 1997 г. замъкът Малборк е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button