Новини

Молдова облекчи мерките, падат повечето ограничения

От днес в Молдова повечето от ограниченията срещу разпространението на коронавирус ще бъдат премахнати. Извънредното положение заради КОВИД-19 е удължено до 15 април.

Решението беше взето от Националната комисия по извънредни ситуации начело с министър-председателя Наталия Гаврилица. Според решението от 16 март в Молдова медицинските маски са задължителни само в градския транспорт, клиники и болници, магазини, търговски центрове и аптеки.

В същото време здравните експерти препоръчват гражданите да продължат да носят маски на закрити обществени места, места с много хора и да използват дезинфектанти за ръце. Комисията отмени и изискването за представяне на КОВИД-сертификат на входа на всяко помещение. Всички частни събития като сватби или кръщенета могат да се провеждат с произволен брой гости.

Освен това от 16 март няма да се ограничава броя на посетителите на магазини, театри и кина, ресторанти и кафенета, спортни центрове и фитнес клубове. Дейностите на открито също могат да се провеждат без ограничения.

Влизащите в Молдова вече не трябва да представят сертификат за КОВИД. От правителството казаха, че ще продължат да следят епидемиологичната ситуация в страната и може да променят ограничителните мерки. От там добавиха още, че ваксинацията остава най-ефективния метод за защита срещу коронавирус.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 3657 теста, потвърдени са 343 нови случая на заразяване с коронавирус, има седем починали. Към вчерашна дата в страната са регистрирани 508 578 случая на КОВИД-19, броят на починалите достигна 11 357, информира Молдпрес.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button