Свят

Триора – градът на вещиците, в който легендите оживяват

Триора фигурира в I Borghi più belli d’Italia – списък със 100-те най-красиви градове в Италия. Градчето е носител и на наградата Touring Club Italiano Bandiera arancione, която се връчва на най-добрите места за туристите.

Като място, в което в миналото са се провеждали процеси срещу вещици, градът е дом за много фолклорни фестивали, хорър събития и много други, сред които и фестивали на магьосничеството, на гъбите, на кестените. Разбира се, там особена почит се отдава и на Хелоуин.

Дори днес Триора изглежда като очарователно средновековно село от миналото със своите тесни алеи като лабиринти, малки площади и порти с изобразени върху тях вещици. В градчето се намират и старинния замък и отбранителни кули, което е една от причините то да бъде признато за част от най-красивите градове с страната и да привлича безброй туристи.

И като говорим за вещици … Легендите разказват, че някога в Триора е имало толкова много вещици, че всички са го наричали „селото на вещиците“. А днес, за да станем част от миналото, местните власти и хората са запазили огромна част от атмосферата, сред които и Каботина – къщата на вещиците.

Мантон – пъстрата лимонена градина на Средиземноморието

Легендите за тези мистериозни фигури са възникнали към края на 16 век, когато точно тук са се провели много процеси срещу жени, обвинявани във вещестрво. Заради това Тиора е наречен и „италианския Салем“.

Историята разказва, че Трибуналът е действал с по-малка строгост и е освободил почти всички жени, обвинени в магьосничество. В енорийските книги пише, че са намерини документи с магически формули срещу болести.

Местните хора могат да „омагьосат“ гостите с вкусния домашен хляб, за който се пеят дори и песни.

Освен това в хляба местните слагат и зеленчуци, което го прави още по-вкусен. Рецептата за кръглия хляб на Триора е загадка и днес. Многобройни са опитите на други градчета да замесят хляб като триорския, но всички те са неуспешни.

Градчето очарова и много исторически забележителности.

Църквата Сан Далмацо датира от 1261 г., тя е място за поклонение на католиците. Около нея има многобройни руини, които създават мистична атмосфера, напълно характерна за района. Тук се намира и светилището на Дева Мария от Лорето.

Остров Икария – синьо-бялата приказка на столетниците

Църквата Сан Бернардино е построена около средата на 15 век и е посветена на светеца от Сиена, за който се твърди, че е извършил няколко чудеса в Триора.

Природата също е вълшебна и създава още по-магическо усещане за легендите от миналото, които сякаш могат да бъдат чути от всеки ъгъл в градчето, от шума на водата и шепота на дърветата.

Замъкът Триора е изключително емоционално място за посещение. Той е построен в периода между 12-и и 13-и век и е изграден изцяло в скалата на тогавашната най-висока точка на село Триора.

Ако искате да станете част от миналото на едно мистично място, пълно с интересни истории, в разкошна комбинация с прекрасна природа и красива архитектура – Триора е чудесен избор за такова емоционално преживяване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button