Travel story

Животът в Дубай: Какво се промени в емирството след пандемията

Вилислав е автор на блога за пътувания Balkan Nomad и от години впечатлява със снимките си в Instagram от целия свят. Преди няколко години животът го отвежда в Дубай, където живее почти 24 месеца, но пандемията го връща в родината си, въпреки това често пътува до емирството. 

Живот в Дубай е мечта за мнозина. След като прекара повече от година в ОАЕ определяш ли като приказка живота там?

Дубай за мен беше не само една сбъдната мечта, но и преживяване, което преобърна живота ми на 180 градуса. Никога не съм искал да живея в чужбина и винаги съм подкрепял поговорката, че камъкът си тежи на мястото. За първи път посетих Дубай през февруари 2019 за кратка ваканция, но се влюбих в емирството. Толкова различно беше от всичко, което бях виждал в Европа. Толкова космополитен и вдъхновяващ. Казах си “Заминавам!”. Така ми се стекоха нещата, че за два месеца успях да си намеря работа там и да замина. И то много хубава работа, която ми позволяваше освен да живея там и да бъда част от този “извънземен” свят, но и да обикалям света. Това бяха почти две години, изпълнени с толкова пътешествия, спомени и емоции, които един нормален човек би събирал поне три живота. Определено се върнах променен и много по-отворен към живота.

вилислав дубай
Снимка: Instagram/vi1islav

Въпреки че за мен Дубай беше една красива арабска приказка, живеейки там имах възможността да се запознавам ежедневно с много хора и със сигурност има и хора, за които Дубай е просто спасение, защото са отишли там, за да издържат семействата си. Това са хора от много бедни държави с доста тежки съдби и именно това ме накара да погледна на живота по друг начин, и ме научи да бъда благодарен.

С какво пандемията промени Дубай?

В началото хората не приемаха пандемията сериозно и смятаха, че цялото това нещо ще отшуми за 2-3 месеца, но уви две години по-късно икономиката по целия свят продължава да страда заради Covid. Правителството на Емирствата много добре се справи с кризата и от юли 2020 насам не е имало повече затваряния, както например тук. Все още хората са задължени да носят маски дори на открито, въпреки че Дубай е една от страните с най-голям процент ваксинирани – близо 93%. Там хората сами изявяват желание да се ваксинират, без никой да ги кара насила, нито да ги стимулира с пари. Просто са достатъчно интелигентни, за да осъзнаят колко важно е това освен за здравето им, и за икономиката им. В момента Дубай е пълен с туристи, защото се води една от най-безопасните зони в света по отношение на Covid.

вилислав дубай
Снимка: Instagram/vi1islav
Какво трябва да очакват всички, които планират да посетят емирството в близко бъдеще?

ОАЕ не е държава, която може да се похвали с богата история или безброй исторически и културни забележителности, като например Италия, Франция, Испания и други европейски държави, но за сметка на това пък предлагат безброй уникални преживявания и атракции, които ще направят почивката ви там незабравима. Винаги съм казвал, че обслужването там е уау и няма нищо общо с това, с което сме свикнали тук – сърдити, груби и отегчени от живота хора. Неслучайно туризмът е основният двигател на тяхната икономика и дори таксиметровите шофьори се обръщат към теб с “господине” или съответно “госпожо”. Има невероятни аквапаркове, beach партита, заведения, луксозни хотели и молове. Да не забравяме, че и там е най-високата сграда в света – Бурдж Халифа, и всеки, който желае може да се качи до върха. Относно пандемията, единственото неприятно нещо, поне за мен, е задължителното носене на маски на открито. Иначе всичко останало си е както преди. Последно бях там през октомври 2021 и заведенията, и плажовете бяха пълни с туристи. Също така до март тази година може да се възползвате и да посетите Световното изложение Expo, чийто домакин е Дубай.

вилислав дубай
Снимка: Instagram/vi1islav
В Дубай непрекъснато се строи и се отварят нови атракции. Кои са най-любимите ти места там?

Имах щастието да живея в Business Bay – това е районът около Бурдж Халифа и това е частта на Дубай, която ми е най-любима. Обожавам да се разхождам там или пък да ходя в някой от sky bar-овете в тази част на града. Наистина там постоянно се строи и изникват нови и още по-високи сгради.

Най-високият басейн в света вече е в Дубай

Друга любима част от града ми е Dubai Creek или Дубайското пристанище. В момента там се сформира нов мега квартал, където строят още двойно по-висок небостъргач от Бурдж Халифа и нямам търпение да се кача до върха. Имам си любими заведения и плажове, но като цяло заради почти целогодишната жега местата за разходка са кът. През зимата, когато температурите са по-нормални, обичам да се разхождам в района на Дубай Марина (яхтеното пристанище). Там също си имам любими места.

вилислав дубай
Снимка: Instagram/vi1islav
Какво задължително трябва да се направи в Дубай при първо посещение?

Задължително е да си вземете слънцезащитен крем! Шегувам се, разбира се. Местата, които силно препоръчвам да посетят читателите ви са Бурдж Халифа, аквариумът в хотел Атлантис, Dubai Creek по залез, разходка с яхта от Марината, Старият Дубай е доста приятно място и задължително сафари в пустинята. Има много атрактивни и екстремни аквапаркове за тези, които обичат такива преживявания, а още по-екстремно е да скочите с парашут над Палмата. Ако някога се престраша да го направя, което едва ли ще стане всъщност, ще бъде точно там. Гледката е брутална. За тези, които не знаят, Палмата или The Palm е квартал на Дубай, построен във водата във формата на палмово дърво и погледната от небето изглежда невероятно. Друго задължително нещо е да опитате местната кухня и като цяло арабската кухня. Обожавам ливанския хумус, който сервират навсякъде.

вилислав дубай
Снимка: Instagram/vi1islav
Наистина ли е толкова скъпо? Дай конкретни примери за цените в Дубай?

Животът в Дубай е много скъп. Цените на хранителните продукти са в пъти по-високи от тези в България, но това е нормално, имайки предвид, че всичко е внос. Европейските марки дрехи и обувки са по-скъпи с до 40-50%, заради данъците. Относно туристическите атракции, не бих казал, че са толкова скъпи, но определено Дубай не е място, където може да очаквате да си направите бюджетна почивка. Давам прост пример – в повечето заведения едно наргиле е около 150-300 дирхама, което в лева е между 70 и 140 лева, зависи от заведението. Алкохолът е супер скъп, защото там е забранен по религиозни причини и съответно, ако искаш да пиеш, ще плащаш повече. Цените в ресторантите, пак в зависимост от ресторанта, но нека да кажем в среден клас заведение за вечеря за двама души бихте платили между 300 и 600 дирхама, което в лева би било между 150 и 280.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button