Travel storyНовини

Мая Иванова: Туида се превърна не само в туристическото сърце на Сливен, но и в културен център на открито

Сливен продължава да се налага като туристическа дестинация, като основна роля има крепоста Туида, която ще посрещне туристите през настоящата година обновена. Ето какво разказа ръководителят на крепоста Мая Иванова пред Faiton.bg.

-Каква беше 2023 година за екипа на „Туида“?

Въпреки повишаването на работата, за нас годината беше спокойна. Казвам спокойна поради няколко фактора: на първо място първа година след КОВИД без мерки и ограничения. Важно за работата ни е това, че Община Сливен излезе от трудния си финансов период и се отделят повече средства за култура и туризъм, което ни дава свобода на действие; и не на последно място е това, че вече установихме трайни взаимоотношения с туристически агенции от цялата страна, които непрекъснато водят групи при нас.

Това да можеш и да постигаш резултати е важно за всеки екип. Посрещнахме хиляди туристи и ги изпратихме доволни и изпълнени с преживявания. Организирахме редица събития, от които ще помним винаги нашият VII-ми Средновековен събор „Помни славата“. Съборът събра рекорден брой участници и посетители, беше много емоционално за всички. Събитието взе второ място в Категория „Туристическа атракция/обект/събитие“ в Годишните награди на Министерството на туризма за 2023 г. Приключихме годината с планиране на много нови неща през 2024-та.

-Стартирахте новата година с ремонт. Какво да очакват посетителите ви?

Един дългоочакван и много нужен ремонт. Много сме благодарни на Община Сливен, че откликват на нашите нужди и търсят варианти за решения на проблемите ни. Стана ясно, че Туида се превърна не само в туристическото сърце на Сливен, но и културен център на открито.

За да бъде мястото още по-привлекателно за събития се налага да подобрим инфраструктурата и да удовлетворим очакванията на посетителите. Това, което ще посрещне зрителите в „Туида“ през новият сезон са напълно обновен амфитеатър и сцена, подменена настилка на централните алеи, отлично осветление, нови атракции, модерни технологии и много други подобрения. С нетърпение очакваме отново да отворим врати.

туида
Снимка: Живко Костов
Снимка: Живко Костов

-Какво планирате до края на 2024 г. ?

Тази 2024 г. е важна за нас, тъй като се навършват 10 години от откриването на реновирана „Туида“. Сега, след приключването на ремонтните дейности и пускане в експлоатация на новото оборудване, което ще имаме, предстои връщането на обекта в нормална експлоатация.

През месец март подготвяме много изненади за нашите посетители. Освен с обновената сцена и амфитеатър, изненади ще има и в Къщата на виното, където ще може да бъде видяна нова колекция от вина на винопроизводители от Сливенския край.

Традиционно ще се включим в туристически борси в страната и различни културни събития, на които да популяризираме обекта си. През месец май ще отбележим юбилейното 20-то издание на Европейска нощ на музеите.мая иванова туида

През летните месеци, наред с музейните ни програми, очакваме и редица сценични изяви. Разбира се от сега планираме следващият Средновековен събор „Помни славата“. Като изключим времето, в което сме в ремонт и профилактика, обещаваме „Туида“ да е отворена на всеки празник и винаги, когато някой е решил да ни посети.

-Администрацията в Сливен отчита висок ръст на туристите в града. По проект се обновяват и ключови обекти. Превръща ли се Сливен в туристическа дестинация?

Сливен винаги е била и ще бъде туристическа дестинация. Природните ресурси на региона винаги са били притегателни за българския, а и за чуждестранния турист, но с проектите, които има Община Сливен през последните години и в частност този, който се изпълнява в момента, говорим за връщането на специализирани форми на туризъм в региона, като културно-познавателният туризъм например.

Подобрявайки всички обекти в града само по-себе си ще доведе до това, туриста не само да премине през града, да посети едно нещо и да си тръгне, а да планира няколко дневен престой.мая лък иванова туида

Много важен и ключов ще бъде и ремонта на въжената линия, подобряването на градския транспорт, поставянето на информационни табели и изграждането на туристически информационен център. Стремежът на Община Сливен е градът да предлага цялостен продукт, а не туризъм на парче. Всички ние, работещи в сферата ще положим усилия и ще подкрепим това туризмът да се превърне отново във водещ отрасъл за региона.

И на последно място искам да споделя нашият слоган „Сливен – изживей историята, почувствай природата“!туида

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button