Новини

Турция пуска предсрочно най-дългия висящ мост в света

Турция пуска предсрочно най-дългия висящ мост в света. Мостът Чанаккале 1915 „1915 Çanakkale“, който се извисява в провинция Чанаккале в Северозападна Турция, категорично ще задмине сегашния рекордьор – моста Акаши Кайкьо в Кобе, Япония, който бе завършен през 1998 г. със средна дължина 1991 м.

„1915 Çanakkale“ е дълъг 4 608 метра, с централен размах от 2 023 м и обща височина на кулата на моста 318 м. Има шест магистрални платна (по три във всяка посока) и по две пешеходни пътеки от всяка страна за поддръжка.

Бодрум не е само плажове, ето какво трябва да видим в турския курорт

Името на моста е избрано в чест на победата на турските над съюзническите сили по време на Първата световна война в Чанаккале през 1915-1916 – на същите брегове, на които сега е мостът.

Затова и дизайнът е решен в цветовете на турското знаме – бяло и червено. Върховете на кулите на съоръжението пък наподобяват оръдия – отново като символ на победата при Дарданелите.

1310 км с влак: „Източен Експрес“ отново ни показва далечна Турция

Разположен на юг от градовете Лапсеки и Гелиболу, мостът обхваща протока Чанаккале, на около 10 км южно от Мраморно море, свързвайки европейската с азиатската част на страната.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button