Travel storyНовини

Българка разкрива как може да спим за 10 лева на остров Бали

Когато става дума за пътуване, всеки търси начини да намали разходите си. Радина Минчева е на 24 години и след като завършва туризъм в Нов български университет, тя осъществява най-голямата си мечта, а именно да пътува. Tя намира различни начини да спестява по време на своите ексурзии, като споделя пред bTV Бизнес Новините своя опит.

Как започна да пътуваш бюджетно?

Пътуването е в кръвта ми. Знаех, че дали сама, или с други хора, един ден аз ще се впусна в това приключение. В началото си мислих, че нямам достатъчно средства, но след като видях как много млади хора обикалят различни и екзотични дестинации, се инспирирах и започнах да търся начини да превърна моята страст в реалност. Обиколила съм много места в Азия и в Европа, като правя съдържание за социалните ми мрежи и помагам на други хора да пътуват бюджетно.

Кое е нещото, което най-много намали твоите разходи?

Доброволчеството. Има 3 основни разходи при едно пътуване: спане, храна и транспорт, като първите два лесно могат да отпаднат, ако доброволствате. При търсенето на хостел, независимо дали в Азия или в Европа, аз винаги питам домакините дали имат нужда от помощ (например, домакинска). В повечето случаи се съгласяват, като ми осигуряват безплатно спане, понякога и храна. Работата е не повече от 3-4 часа на ден, така ми остава време да се насладя и на мястото, на което съм.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Радина (@radinaaaaaa)

Има и сайтове като worldpackers и workaway, чрез които лесно се намира такъв тип доброволческа работа. Те предлагат и застраховка: ако описанието на домакина не съвпада с реалността, те осигуряват 4 дни безплатно спане на даденото място.

Къде намираш най-добрите цени за място за спане и транспорт?

Както всички останали, за хотели/хостели първо проверявам в Booking. Нестандартните алтернативи са Pinterest и TikTok, защото там намирам не само снимки или видеа на местата за отсядане, но и по-различни и интересни туристически атракции. В Бали, отседнах в хотел-капсула само за 10 лв на вечер, който намерих случайно в социалните мрежи.

Българка напусна работата и жилището си, за да обикаля по света

Цената на самолетните билети често отказва много пътуващи, особено ако дестинацията е далечна. За жалост това винаги ще остане най-скъпата част от едно пътуване. Аз следя цените в kiwi, skyscanner или просто проверявам в google flights, където често се предлагат най-евтините варианти. Съветът, който мога да дам за по-далечни дестинации е да не си взимате директни полети. С прекачване, цената винаги е по-евтина и имате възможността да разгледате града, в който чакате за следващия самолет. Когато отивах в Бали, имах спирка в Сингапур за 8 часа и обиколих много интересни места.

Как се храниш докато пътуваш ?

Със сигурност бюджетът ми за храна в Азия и Европа е различен. На изток има много местни ресторанти, в които може да се нахраните с огромна порция ориз или спагети и месо, като цената е не повече от 3-4 лева. В Европа, най-бюджетният начин да се храните е, ако си готвите сами. Разбира се, има и малки пекарни и сладкарници, в които може да си хапвате традиционни за държавата тестени изделия, отново за по-малко от 5лв. Но ако сте решили да пътувате по-евтино, със сигурност ще усетите еднообразието на храната след първата седмица.

Какви са удобствата и неудобствата на бюджетното пътуване?

Бюджетното пътуване не е винаги удобно. В Азия, често отсядам на места с много неудобни легла и без топла вода. В Тайланд отседнах в манастир напълно безплатно за една седмица, медитирах по 8 часа на ден и спах на дървено легло. Но винаги забравям за всички тези неудобства, когато се наслаждавам на красотата на мястото, на което съм.

Пътуването само с раница също е вид удобство. Въпреки, че това ви ограничава от гледна точка на дрехи и козметика, ще сте благодарни, когато не ви се налага да дърпате тежък куфар, особено през лятото.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Радина (@radinaaaaaa)


Всяко място може да бъде бюджетно, но трябва да отидете с нагласата, че няма да спите в 5 звездни хотели и да ядете в скъпи ресторанти. Хубавото е, че по този начин аз посетих много места, които се водят скъпи, но всъщност това е само комерсиалната част. За пример мога да дам Бали, ако изключим курортната част на острова, има хотели за по 20-30 лв. на вечер.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button