Свят

Лаборатория за балсамиране на 2600 години показва как са правили мумиите

В 2600-годишна лаборатория за балсамиране учени откриха съставките за направата на мумии. Древните египтяни използвали катран, мазнини, дървесни смоли и масла за запазване на телата и подготовката им за задгробния живот.

Откритието показва, че веществата, използвани за направата на египетските мумии – поне в тази лаборатория, са били продукт на забележителна глобална верига за доставки, разчитаща на средиземноморската, африканската, а може би дори азиатската търговия за снабдяване със специфични съставки с противогъбични и антибактериални свойства, посочва списание „Nature“, цитирано от bTV.

„Това е наистина вълнуващо. Ако египтяните са пътували толкова далеч, за да се сдобият с тези специфични природни продукти от точно тези страни, а не от други страни между тях, това означава, че е било умишлено, не е било просто опит или грешка… Те са знаели за микробиологията“, коментира Махмуд Бхагат, биохимик в Националния изследователски център в Кайро и член на изследователския екип.

В Египет откриха мумии, запечатани в саркофази, неотваряни от 4300 г.

Смята се, че естественият битум, подобно на катран вещество, произхожда от Мъртво море. Продукти от хвойна и кипариси, както и смолата от род цъфтящи растения, наречени пистация, вероятно идват от Средиземноморския регион. Използвали са и смола от елеми – дърво, което расте в тропическите гори в Африка и Азия. Учените са открили и смола от гума, която идва от семейство дървета, растящи в гори в Индия и Югоизточна Азия.

Шепа наръчници за балсамиране и химически изследвания на избрани мумии досега са давали ограничени ясноти за разбирането на мистериозния и сложен 70-дневен процес на изсушаване и консервиране на телата.

„Индустрията за балсамиране е била двигател на ранната глобализация. Това е означавало, че тези смоли е трябвало да се транспортират на дълги разстояния – от Югоизточна Азия до Египет“, казва съавторът на изследването Филип Стокхамер, археолог от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен.

Сензационно откритие в Египет може да отведе до изгубената гробница на Клеопатра

Според него това е ставало чрез търговска мрежа, която той проследява от днешна Южна Индия, през северния регион на Персийския залив до Египет.

Археолозите откриват подземната работилница за балсамиране през 2016 г. Тя е разположена край известните пирамиди в Саккара – некропола на древната египетска столица Мемфис. На мястото са открити повече от 100 съда, включително глинени чаши и червени купи, някои от които с етикети, обясняващи как съдържанието им е използвано в процеса на мумифициране: „За главата му“, „за да бъде с приятен аромат“ или „за защита на черния дроб“.

лаборатория египет
Снимка: Ройтерс

„Това, което обичам в археологията, е, че имаме всички тези текстове, които се отнасят до мумифицирането, но това конкретно археологическо откритие ни дава огромни прозрения, които не получаваме от текстовете“, коментира Стюарт Тайсън Смит, египтолог от Калифорнийския университет в Бъркли.

Дайвинг край Египет: Защо първото ни гмуркане трябва да е в Червено море

Новото изследване оспорва дългогодишни предположения за Древен Египет. В текстовете „антиу“ дълго време е смятана за дума, означаваща „смирна“. Пет съда с етикет „антиу“ в Саккара обаче всъщност съдържат смес от животинска мазнина и масло или катран от кедър, хвойна и кипарис. По подобен начин се смята, че „сефет“ се отнася за свещено масло, докато три съда с този етикет са съдържали животински мазнини, комбинирани с растителни добавки, което подсказва, че може да става въпрос за ароматно масло.

„Това ново изследване е наистина важно, защото ни дава нови осезаеми доказателства, но то не съвпада с това, което очаквахме да открием. Така че какво означава това“, коментират експертите.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button