3.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
spot_img
ruse русе

Музеят в Чипровци вече съхранява десет килима от 18-и век  

За последните четири години историческия музей в Чипровци получи като дарение десет килима от 18-и век, съобщи за БТА директорът му Анита Комитска.

Началото на инициативата „Да върнем чипровския килим у дома“ поставя холандският колекционер и приятел на Чипровци Якоб ван Бейлен, който дарява килим от 18-и век на музея през май 2019 година по време на празника на чипровския килим в Чипровци.

Въпросният килим е закупен от Турция и става най-старият в колекцията на музея в Чипровци. В следващите години в инициативата се включват семейство Тимоти и Пенелопе Хейс от САЩ, които от 20 години обикалят Балканския полуостров и събират старинни килими. Те даряват няколко чипровски килима от 18-и и 19-и век, закупени от търговци или от антикварни магазини в различни балкански страни. Съдействие за дарението оказва покойната вече Жечка Димитрова от БТА.

Така към момента музеят вече разполага с 10 старинни килима, а допреди няколко години не е имал нито един. Килимите са с характерната за района шарка бакамски или гарибалда. Изработени са на чипровски стан от естествена вълна, добита от овце. За оцветяването на вълната са използвани само естествени багрила. Килимите са с основно поле и бордюр, както всички чипровски килими. От музея в Чипровци сърдечно благодарят на дарителите, които макар и да са чужденци, отделят от времето и средствата си за връщане на историческото наследство на Чипровци у дома, каза Комитска.

В Пловдив отварят уникален за Европа музей

В историческия музей в Чипровци към момента може да се видят около 200 броя чипровски килими от различни периоди, като първите са от началото на 18 век, а последните – от края на 20 век.

От 29 април до 1 май тази година в Чипровци ще се проведе фестивал на килима, на който музеят ще участва със свои инициативи – изложба, лекция рисуване на картини с чипровски мотиви, обяви още директорът на музея Комитска.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации