Свят

Златна Прага – чарът на чешката перла

Прага така завладява емоциите, че човек се влюбва в красотата му, в закачливите улички, виещи се сред крепости и дворци. Казват, че това е едно от най-привлекателните места по време на коледно-новогодишните празници, но не само.

Танцът на архитектурата

Не е случайно, че едно от най-атрактивните архитектурни явления в Прага е „Танцуващата къща“ – прекрасно съчетание на различен стил архитектура, раздвижено и наистина наподобяващо танцуваща двойка. Цялостният облик на този град кара погледа да танцува, прехвърляйки се от една на друга страна, а краката понякога объркано се преплитат в опита на тялото да следва погледа, особено при разходка в Старе место (Стария град).

Великолепните стари къщи, замъците, крепостите, странните мостове и улички със светещи в топложълто фенери – истинска приказка!

Наистина вълшебен град

Колкото и да си мислите, че през деня сте видели целия чар на Прага, то по-добре почакайте да настъпи вечерта – нощем този град събужда романтичните, но и мистичните настроения. На една улица ви разказват за съкровище, открито в кладенец, на следващата се чува история за вълшебник, а зад онзи ъгъл явно броди дух.

прага
Снимка: Pixabay

В Прага можете да чуете и любопитни истории за живите кукли – става дума за уникалните марионетки, които определено са намерили своя дом в града, където има и театър на марионетките, и много магазинчета с кукли в образите на шоузвезди, политиш и най-вече – приказни герои, с които пражани си правят домашен театър.

Улици, улички

По-малки, по-големи, къси или по-дълги, широки или изключително тесни – всяка улица на Прага има своя чар. И от всяка човек си събира спомени – срещи с улични музиканти и художници, може би просто красив прозорец или поредната уникална бирария.

А в Прага те са като че ли във всяка къща и навсякъде бирата е собствено производство. Местно производство са и ръчно изработените сувенири – прекрасни восъчни свещи, дървени предмети и играчки, характерните за града изделия от гранат и разбира се – вази, чаши и всякакви фантазии от бохемски кристал, предлаган в красиви магазинчета в Старе место, в които нищо чудно да ви посрещнат на чист български – да, нашенците са сред гостоприемните продавачи в тези магазинчета.

Берлин – какво да правим в столицата на свободата

прага чехия
Снимка: Pixabay

Те очевидно са се влюбили в този град, щом направо са останали там. Е, другите просто си тръгват с обещанието: ще се върна в Прага.

Златната уличка

Тя е най-приказната по всеобщо мнение. Магазинчетата с автентични сувенири от стъкло, кожа, дърво се помещават в залепените една до друга малки шарени къщички, някога били работилници на златари – или, както разказват пражани – на алхимици, които превръщали оловото в злато.

В Прага е и най-тясната уличка в Източна Европа – по нея не могат да минат двама души, затова в двата й края има копче за включване на червена светлина на светофар от другата страна, за да няма засечка.

Всъщност става дума за противопожарен проход между къщите, който в крайна сметка води до едно кафене с доста находчиви собственици, превърнали прохода в атракция.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button