Новини

Обявиха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно.

Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител – летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се казва в изявление на мегавъздушния център. Селахаттин Билген, главен изпълнителен директор на летището, заяви: „Винаги търсим нови начини да надминем очакванията на нашите гости в областта на устойчивостта, достъпността, иновациите и технологичния напредък“.

Миналата година летището в Истанбул е обслужило повече от 76 милиона пътници, отбелязвайки ръст от 18% в сравнение с предходната година. Целта на летището е до края на 2025 г. капацитетът му да достигне 120 млн. пътници.

Като похвали силния растеж и оперативните резултати на мегавъздушния център, Международният съвет на летищата подчерта, че летище Истанбул е поставило устойчивостта „в центъра на своята стратегия“, като например плановете за слънчева електроцентрала, която да задоволява всички негови нужди от електроенергия.

Истанбулското летище е най-натовареното в Европа

„Съдиите отбелязаха, че победителят продължава да демонстрира, че агресивните инвестиции в най-съвременна летищна инфраструктура, заедно с подкрепящо правителство, са печеливша формула – създаване на силен глобално конкурентен хъб, който успешно печели пътници и привлича повече авиокомпании“, допълниха оттам.

В категорията „25-40 млн. пътници“ летището в Осло беше обявено за най-доброто летище в Европа благодарение на добрите си резултати в оперативната дейност и точността.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button