Новини

Истанбулското летище е най-натовареното в Европа

Огромното летище на Истанбул продължава да бъде най-натовареният център на гражданската авиация в Европа, според Европейската агенция за контрол на въздушното движение.

На летището в Истанбул между 26 април и 2 май са извършени средно 1446 полета дневно, сочат данните на управителя на паневропейската мрежа Евроконтрол, което го поставя пред летищата в Амстердам, Лондон, Париж и Франкфурт.

Най-голямото в Турция и едно от най-големите летища в света е един от двата европейски хъба, които надхвърлиха нивата си от 2019 г. преди пандемията от коронавирус да приземи самолетите по целия свят.

Среднодневните заминавания и пристигания на летище Истанбул през периода 26 април – 2 май скочиха с 24% спрямо година по-рано и отбелязаха 21% увеличение спрямо 2019 г., сочат данните на Евроконтрол.

„Почти всички летища отбелязаха устойчив ръст през 2022 г.; от 1% (Палма де Майорка) до 24% (ИГА Истанбул)“, се казва в доклада на организацията.

В Истанбул тръгна най-бързата линия на метрото в Европа

„IGA Истанбул и Палма де Майорка са двете летища през 2023 г. сред 10-те най-големи, които надхвърлят нивата си от 2019 г.“, се посочва в доклада.

Блестящата структура от стъкло и стомана по черноморското крайбрежие успя да се превърне в един от най-важните транзитни центрове в авиацията, откакто бе официално обявена за открита в края на октомври 2018 г., преди да започне да функционира пълноценно през април 2019 г.

На сегашния етап летището в Истанбул може да обслужва 90 милиона пътници годишно. Макар че това е висока цифра, тя е нищо в сравнение с потенциалния му капацитет да обслужва 200 млн. души след завършването на всички етапи, което ще го превърне в най-голямото в света.

Очаква се четирите фази на строителството и разширяването на летището, включително шестте писти, да бъдат завършени до 2028 г.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button