Новини

В Истанбул тръгна най-бързата линия на метрото в Европа

Най-бързата линия на метрото в Европа беше пусната днес в Истанбул. Тя свързва турския мегаполис с международното летище в европейската част на града. Според местните власти влаковете ще се движат по новата линия със скорост 90-120 км/ч.

Метролиния Кяътхане – летище Истанбул бе официално открита от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, допълва Анадолската агенция.

На тържествената церемония по откриването присъстваха голям брой турски официални лица и граждани, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.

В обръщението си към присъстващите Ердоган каза, че пътуването с метрото от истанбулския квартал Кяътхане до международното летище ще отнема 24 минути.

Капацитетът на метролинията е 800 000 пътници на ден.

Пътеводител определи пътуването с нощния влак София-Истанбул като едно от най-добрите в света

Новооткритата линия на метрото е с дължина 34 километра и има осем станции.

Гражданите ще могат да я ползват безплатно един месец.

Създаваме огромна метросистема, която ще покрие цялата европейска част на Истанбул до края на годината, каза турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу пред телевизия ТРТ.

Според шефа на транспортното ведомство в бъдеще новата линия на метрото ще бъде интегрирана с високоскоростна железопътна линия.

Да плуваш между континенти: Ето ги тайните плажове на Истанбул

„Летището в Истанбул ще стане спирка на високоскоростния влак от Анкара. Проектът е на етап провеждане на търгове, през тази година се планира да започне работа по изграждането на тази линия“, каза министърът.

Новото летище в Истанбул започна работа през 2019 г. след затварянето на летище Ататюрк, което беше едно от трите най-натоварени летища в Европа. Според плановете след пълното приключване през 2025 година на строителството международното летище в Истанбул ще има шест писти и ще може да обслужва около 150 милиона пътници годишно, отбелязва ТАСС.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button