Свят

Да плуваш между континенти: Ето ги тайните плажове на Истанбул

Истанбул е любима дестинация за много европейци в търсене на невероятна архитектура и оживени пазари.

Може да се изненадате да научите, че точно извън града има изобилие от зашеметяващи плажове.

Истанбул има 85 достъпни плажа или места за къпане, много от тях на не повече от 30 или 40 минути с метрото от центъра на града. Поради уникалното местоположение на града, вие също имате избор да плувате в Черно море на север, в Мраморно море на юг или в пролива Босфора между тях.

Къде можете да плувате в Истанбул?

Въпреки че плажовете на Истанбул никога не са били тайна за местните, посетителите също започват да ги откриват.

На плажа Kadikoy в азиатската част на града властите в Истанбул добавиха сто допълнителни шезлонга, създавайки място за 300 души под 170 чадъра, за да отговорят на търсенето.

Как да прекосим Босфора с кану

Има и по-нещастна страна на скока в популярността. Икономическата криза в Турция, която доведе до скок на потребителските цени с 80 процента през последната година, оставяйки много хора неспособни да пътуват.

Къде са най-добрите места за плуване в Истанбул?

Важно е да се отбележи, че е забранено плуването в Босфора в центъра на Истанбул поради големия брой лодки. Веднъж годишно обаче има състезание по плуване, което е свободно.

Има както обществени, така и частни места за плуване, всяко от които привлича различни посетители, така че е важно да изберете това, което е точно за вас.

Някои, като тези в Bakirkoy, привличат по-традиционна клиентела, която се покрива по религиозни или културни причини, докато на други, като плажовете във Florya, се носят бански.

Може също да намерите плажове „само за жени“, но не очаквайте да можете да се разтърсите с обичайните си бански костюми. Повечето хора на тези плажове е по-вероятно да носят нещо малко по-консервативно, като буркини.

Къде да опитаме най-добрата баклава в Истанбул?

В района на Силе Черно море се среща със северния край на протока Босфора, водната ивица, разделяща Турция на европейската и азиатската й половина.

Силе е известен със своите дълги и широки пясъчни плажове. Akcakese Akkaya е особено популярен заради чистата си вода.

Силе е известен и с най-големия фар в Турция и втория по големина в света.

Местният агент по недвижими имоти Ерен Бизми обича да се мотае по плажовете на Силе и казва, че плажовете на Черно море са най-добрите за плувци, защото водата е „по-малко солена“ от Мраморно море, предава Евронюз.

Двете руски морски мини обаче бяха изхвърлени в този район тази година – натрапчиво напомняне за войната, която се случва от другата страна на Черно море.

На брега на Мраморно море Florya Sun Beach е чудесен вариант, тъй като е лесен за достигане от центъра на Истанбул. Плажът се простира на 800 метра и се смята за едно от най-красивите места за плуване в Истанбул.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Ако обичате разходка с лодка, можете да посетите Принцовите острови. От деветте острова има четири, където можете да плувате – Буюкада, Хейбелиада, Бургазада и Киналиада. Фериботите тръгват редовно от центъра на града до островите и е включено двупосочно пътуване, ако имате Истанбул E-pass.

Привилегия е да плуваш в Истанбул“

Междувременно 64-годишният Ерен Тор обича да плува в протока на Босфора за едно напълно уникално изживяване.

„Мисля, че е привилегия да плуваш в Истанбул. Защото влизаш в морето между два континента. Оттук, когато съм във водата, гледам към Европа и срещуположно към Азия. Това го няма никъде другаде по света, “, обяснява той.

Водата около Истанбул е с възхитителните 23°C през лятото и пада до около 11°C през зимата. Въпреки че това може да звучи студено, това не отказва Ерен да идва да плува всеки ден.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button