АктивностиКласации

Обичате да карате колело? Това са най-подходящите градове за велосипедисти в света

Любителите на колоезденето знаят колко освобождаващо може да се почувства да караш по велосипедна алея, поемайки очарованието на града без недостатъците на претъпкания обществен транспорт или задръствания.

И докато правителствата по света се опитват да намалят въглеродните емисии, все повече и повече градове насърчават хората да се откажат от колите и ги улесняват да се качат на велосипеди.

Но кои са най-подходящите за колоездене градове там? Те са преобладаващо в Европа, според тазгодишния индекс на глобалните велосипедни градове.

Дигиталната застрахователна компания Luko разгледа 90 града по света и ги класира въз основа на шест основни параметъра: процент на ползвателите на велосипеди, метеорологични условия, престъпност и безопасност (като инциденти и нива на кражби на велосипеди), инфраструктура, възможности за споделяне на велосипеди и специални събития като „дни без автомобили“.

Това са най-горещите дестинации за пътуване за 2023 г. според Airbnb

Крайните резултати са представени по скала от 0 до 100, където колкото по-висок е резултатът, толкова градът е по-удобен за велосипедисти, предава Евронюз.

Европейските градове са начело в списъка, главно благодарение на качествените велосипедни алеи и метеорологичните условия, които включват голям брой дни, в които може да се използва велосипед.

Нито един град в Съединените щати не успява да стигне до топ 10 или дори до топ 20, но някои попаднаха сред 90-те в списъка: Сан Франциско (класиран на 39-то място), Портланд (41), Сиатъл (50), Вашингтон ( 53), Лос Анджелис (57), Бостън (61 – интересно едно място пред Лондон), Ню Йорк (67), Чикаго (71) и Детройт (72).

Ето един поглед към топ 10 на най-добрите градове в света за колоездачи:

10. Хановер, Германия

Германският град в Долна Саксония има прекрасни паркове, така че какъв по-добър начин да ги разгледате от велосипед? Хановер стигна до най-високото ниво на тазгодишната класация благодарение на своята качествена инфраструктура и събития, насърчаващи колоезденето, включително „дни без автомобили“.

9. Бремен, Германия

Бремен е друг популярен град за любителите на велосипедите в Германия, с много равен терен и велосипедни алеи, които пресичат града и го свързват с други градове наблизо. Бремен е и първият германски град, в който има цяла „велосипедна зона“ в квартал Нойщат – квартал с ограничение на скоростта от 30 км/ч, където велосипедите са с предимство и където е разрешено колоезденето рамо до рамо.

8. Берн, Швейцария

Според индекса швейцарската столица е инвестирала много в качествена велосипедна инфраструктура, отбелязва особено високи резултати при споделянето на велосипеди и редовно организира „дни без автомобили“. Градът има и много ниска смъртност сред велосипедистите.

7. Ханджоу, Китай

Ето една неочаквана поява в топ 10: китайският град Ханджоу, единственият неевропейски град в най-високото ниво на класацията, има 30 процента велосипедисти сред населението си и има по-високи резултати от повечето конкуренти, когато става дума за споделяне на велосипеди.

Ето кои са най-добрите градски дестинации за 2022 година

6. Малмьо, Швеция

Шведският град Малмьо има особено нисък процент на смъртност сред велосипедистите, благодарение на качествената инфраструктура и редовните събития, насърчаващи карането на велосипед.

5. Амстердам, Холандия

Може би сте очаквали холандската столица да оглави тази класация, но оценката й за безопасност може да е това, което я спира: Амстердам е дом на над 1000 произшествия на 100 000 велосипедисти. Това е близо пет пъти повече от най-близкия му съперник Копенхаген.

4. Копенхаген, Дания

Датската столица е по-безопасна за велосипедистите, благодарение на ниския процент на кражби и „дни без кола“. Градът инвестира много в инфраструктура за колоездене и повечето жители, които карат колело, продължават да го правят през дългата и тежка датска зима.

3. Антверпен, Белгия

Белгийският пристанищен град не се отличава със специални велосипедни алеи, но силната система за споделяне на велосипеди и събитията „Неделя без автомобили“ го направиха безспорно приятелски настроен към велосипедистите.

2. Мюнстер, Германия

Германският град има нисък процент смъртни случаи при каране на велосипед, въпреки че повече от 39 процента от жителите използват велосипеди ежедневно. Мюнстер също редовно е домакин на събития, насърчаващи колоезденето.

1. Утрехт, Холандия

Начело на тазгодишната класация е холандският град Утрехт. Градът може да се похвали с високи резултати за своята велосипедна инфраструктура и метеорологични условия, а повече от половината от населението му (51 процента) използва велосипед в ежедневието.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button