Класации

Ето кои са най-добрите градски дестинации за 2022 година

В годишния си доклад Euromonitor сравнява привлекателността на 100 града по света в шест категории – или „стълбове“ – включително туристическа политика и резултати, устойчивост, инфраструктура, здраве и безопасност и икономически резултати.

В ерата преди Ковид, когато индексът класираше водещите дестинации по броя на чуждестранните посещения, на върха на списъка преобладаваха азиатските дестинации – с Хонконг и Банкок начело, съобщава CNN.

Пищните карнавали през 2023 г., които трябва да посетим

За втора поредна година обаче Париж запазва първото място в класацията на 100-те най-добри градски дестинации за 2022 г., докато осем от 10-те най-добри града са негови европейски съседи.

Новият доклад възхвалява френската столица като „най-добре представящата се дестинация в света“, благодарение на „изключителните ѝ резултати в стълбовете „Туристическа политика и привлекателност“, „Туристическа инфраструктура“ и „Туристически резултати“.

Дубай отново е на второ място в списъка, но заема челно място, когато става въпрос за реални чуждестранни посещения. През тази година в Дубай са осъществени над 12 милиона входящи пътувания – почти два пъти повече от миналата година. За това в немалка степен допринася и закъснялото провеждане на Експо 2020 Дубай, което се състоя от октомври 2021 г. до март 2022 г.

Най-добрите места за посещение през януари 2023 г

В световен мащаб броят на входящите пристигания се е увеличил с повече от 80% тази година.

„Въпреки че 2022 г. беше положителна година за туристическия сектор, пътят към пълното възстановяване след пандемията е дълъг и правителствената подкрепа остава от решаващо значение във всички региони“, заявява Euromonitor и сочи растящата инфлация, влошаването на икономическите условия и войната в Украйна като фактори, които вероятно ще повлияят на скоростта на възстановяване на туризма.

В класацията са включени общо 40 европейски града, от Италия (шест града), Испания (пет града) и Гърция (четири града), които са определени като „най-силните градове“ в Западна Европа.

6 от най-яките и странни подземни атракции в света

Амстердам е на трето място, Мадрид – на четвърто, Рим – на пето, а Лондон тази година се изкачва с две места до № 6. Мюнхен и Берлин също се изкачват с две места в класацията – съответно на № 7 и № 8, а Барселона с едно място до № 9.

Ню Йорк заема последното място в Топ 10, въпреки че в доклада се отбелязва как американските градове са показали „силно възстановяване на туристическите резултати“ като цяло.

В Азия резултатите са противоречиви заради ограниченията за пътуване, свързани с пандемията, но азиатските градове отбелязват най-голям скок в представянето си. Сингапур се изкачва с 30 места нагоре в списъка и е похвален от Euromonitor за това, че е „най-благоприятната за бизнеса дестинация, с опростено данъчно облагане и голям дял квалифицирани служители“.

Африка и Близкият изток се представят най-добре по отношение на здравето и безопасността.

Вътрешнорегионалните пътувания, облекчаването на ограниченията, свързани с Covid, и възстановяването на международните пътувания бяха ключови за привлекателността на градовете, които блеснаха през 2022 г.

Въпреки това, смятат от Euromonitor, „Азия е регионът, който трябва да се наблюдава през 2023 г., тъй като завръщането на международните пътувания, както входящи, така и изходящи, със сигурност ще промени класацията“.

Индекс на Euromonitor за 10-те най-добри градски дестинации през 2022 г:

1. Париж

2. Дубай

3. Амстердам

4. Мадрид

5. Рим

6. Лондон

7. Мюнхен

8. Берлин

9. Барселона

10. Ню Йорк

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button