19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

В Свищов стартират Алековите празници

В Свищов започват Алековите празници, посветени на 160 години от рождението на Щастливеца, съобщиха от пресцентъра на общината. Програмата започва в началото на януари от къщата музей “Алеко Константинов“.

Първата проява е открит урок на тема „Алеко и туризма“ с ученици от начален курс на свищовските училища на 9 януари. В дните до 13 януари събитията в Свищов ще са посветени на годишнината, каза за БТА Росен Маринов, директор на Дирекция „Култура“ в крайдунавската община.

На 11 януари ще се състои среща с проф. Пламен Антов и новата му книга „До Чикаго и назад“ – отвъд пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю“. На 12 януари ще бъдат отчетени резултатите и ще бъде проведено награждаване на победителите от Националните ученически конкурси „Алеко“ – за рисунка и за есе.

Празникът на Еленския бут съхранява традициите на балканджиите

Ще бъде открита изложба, а от 18:00 часа на същия ден в салона на Първо българско читалище ще бъде представен спектакълът „Стъпка по стъпка“ – постановка на Театъра на Българската армия, с участието на актрисата от Свищов Гергана Плетньова и Анастасия Ингилизова, Евелин Костова, Даниел Върбанов, Денислав Маринчев, Стефан Роглев. Спектакълът е благотворителен, а средствата са за преиздаване на фототипното издание на „Бай Ганьо“.

На 13 януари от къщата музей „Алеко Константинов“ ще тръгне факелно шествие до паметника на Щастливеца в градската градина, където ще се състои общоградско поклонение. В деня на рождението на Алеко Константинов е предвиден тържествен концерт, връчване на наградата на лауреата в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, както и концерт на солисти от Държавната опера в Русе.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации