КласацииСвят

6 от най-яките и странни подземни атракции в света

Не много хора се чувстват удобно дълбоко под земята. Има нещо доста страшно в спускането в черната като катран бездна, към мистериите в центъра на Земята. Дори в най-добрия момент да си под земята може да се усети клаустрофобично, неизбежно, ужасяващо.

Въпреки това по света има странни, но страхотни и направо великолепни атракции. Някои са чудеса на човешката изработка, други са естествени. По целия свят ще намерите всякакви великолепни подземни феномени. Ето някои любими.

1. Солната катедрала в Сипакира, Колумбия

Фактът, че инженери, миньори и скулптори са успели да издълбаят катедрала под 200 метра сол, скали и минерали, е дяволски впечатляващ подвиг сам по себе си. Но още по-удивително е колко грандиозна е солената катедрала в Сипакира в Колумбия.

Светлината се филтрира великолепно през нея, изпълвайки камерите и тунелите с почти неонова мъгла от синьо и лилаво. Това е напълно функционираща римокатолическа църква.

2. Салина Турда, Румъния

„Трансилвански подземен тематичен парк“ звучи като нещо от Скуби-Ду. Но всъщност съществува – и изобщо не е зловещо. Построен дълбоко под земната повърхност в пещерна солна мина, Салина Турда разполага с атракции като виенско колело, мини голф, боулинг, тенис на маса и дори разходка с лодка по езеро в мина.

Турда – солната мина, в която можем да плаваме с лодка и да се качим на виенско колело

3. Under, Норвегия

Въпреки че не е толкова под земята, колкото под водата, Under в Кристиансанд, Норвегия,  заслужава място в този списък. Този елегантен ресторант е на пет метра и половина под повърхността.

Гостите вечерят, докато ледените течения на Северно море се вихрят през прозорците. Въпреки бурята на заобикалящите води, има зловеща тишина в Under… въпреки че никога не знаете какво може да изплува от дълбините.

4. Деринкую, Турция

Подземният град в Деринкую, в района на Кападокия, датира от хиляди години. Това е най-дълбокото място по рода си в региона, сложна мрежа от криволичещи проходи на осем нива, достигащи дълбочина от 85 метра.

Животът под земята позволява на гражданите на Деринкую да избягват екстремни температури и по-лесно да отблъскват нашествениците. Въпреки че днес не е обитаван, мястото включва останките от училища, магазини и църкви. Това е очарователен пример за човешкия стремеж за оцеляване.

5. Пещерите Аджанта, Индия

Като се има предвид, че са изсечени дълбоко в скала, 30-те пещери на Аджанта са изненадващо добре осветени.  Цялата тази светлина прави много по-лесно да се възхищавате на тази забележителна поредица от будистки храмове, манастири и паметници, датиращи от първи и втори век пр.н.е.

Курортът Трансалпина привлича със седем ски писти и невероятни гледки

Те съдържат някои от най-хубавите оцелели примери на древен индийски стенопис: гранит, не само боядисан, но и издълбан със сложни орнаменти.

6. Трихнукагигур, Исландия

Понякога изкачването вулкан или гледането му отдалеч просто не е достатъчно. Някои хора трябва да направят тази стъпка по-далеч и да се осмелят да влязат във вулкана.

Звучи малко налудничаво, но можете да направите точно това в Thrihnukagigur в Исландия. Асансьор отвежда посетителите на 700 фута надолу в магмената камера на вулкана.

Уверяват ни, че Трихнукагигур е „сигурно спящ“, тъй като не е изригвал от 4000 години, но дори и така… се изисква да сте търсач на силни усещания, за да поискате да се запознаете отблизо с вулкан.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button