КласацииСвят

Това са най-добрите места за празнуване на Нова година по света

За някои Нова година е просто още един ден, но всъщност е повод за забавление и купони. По целия свят на 31 декември хората се събират, за да се отдадат на веселие, като изпратят една година в миналото и посрещат следващата.

И не става въпрос само за партита и фойерверки. Много места имат отличителни обичаи, които ги правят уникални места за прекарване на Нова година. От гигантски падащи картофи до тъпчене на устата с грозде, човечеството разполага с някои страхотни начини за отбелязване на Нова година.

Тук сме избрали 14-те най-добри места по света, където да отпразнувате една незабравима новогодишна нощ – независимо дали това е с нестандартни традиции или празнично парти. А що се отнася до прекарването на Нова година с епичен махмурлук – това зависи изцяло от вас.

Единбург, Шотландия

Почти навсякъде по света звучи „Auld Lang Syne“, но липсва онова новогодишно празнуване като в Шотландия. Има няколко начина да се насладите на духа на сезона като легендарния Hogmanay в Единбург, с градските танци, пиене, фойерверки и общ унес, понякога продължаващи цели три дни.

Мадрид, Испания

Като всяка оживена европейска столица, Мадрид може да се похвали с впечатляващи  фойерверки и купони. Фокусирано върху обществения площад Пуерта дел Сол, партито се излъчва за испанците в цялата страна по всички основни телевизионни канали.

Но ако наистина искате да получите пълното изживяване на испанската Нова година, трябва да се включите в основен местен обичай. Испанците обикновено натъпкват 12 гроздови зърна в устата си в полунощ, едно по едно, докато бие камбаната на Пуерта дел Сол.

Защо сърбите празнуват Нова година два пъти?

И ако искате да направите всичко това отново, просто изчакайте един час до 1 сутринта. От 2018 г. камбаната бие отново, за да отбележи полунощ и на Канарските острови.

Чианг Май, Тайланд

Чианг Май през декември не е просто великолепен културен град с горещи дневни температури от 29C.  Тук има наистина грандиозна традиция за новогодишната нощ, според която хиляди хартиени фенери се пускат в нощното небе на 31 декември.

Пускането на фенер символизира ново начало и се предполага, че носи късмет – но дори и да не го пуснете сами, гледката е неземна.

Рейкявик, Исландия

Рейкявик няма официални фойерверки, организирани от местната администрация, но това не пречи на исландската столица всяка новогодишна нощ да има една от най-зрелищните зари в света.

На практика всеки от жителите на града купува фойерверки от ICE-SAR, отдела за търсене и спасяване на Исландия, и ги пуска в полунощ. Това е начин едновременно да финансирате институцията за още една година и да си прекарате чудесно.

Лондон, Великобритания

Няма много странни или причудливи традиции, които да се намерят в новогодишната нощ в Лондон. Но пък за сметка на това има визуално зрелищно събитие.

Празнуващите се нареждат по бреговете на Темза и претоварват мостовете, заредени с настроение и с прекрасна гледка към силуета на столицата на Обединеното кралство, преди обратно броене в Биг Бен и фойерверки около Лондонското око.  Просто, но изключително ефективно.

Сидни, Австралия

Сидни има едно голямо предимство пред другите големи тържества за новогодишния празник. Благодарение на източната си часова зона, това е едно от първите големи места, които посрещат новата година.

Къде да посрещенем Нова година на по-топло, недалеч от България

Повече от милион посетители се събират на лодки или на брега, готови да гледат светлинните дисплеи над моста на пристанището и Операта. И с празненствата, които се провеждат в разгара на австралийското лято, времето определено е по-малко студено от повечето партита в северното полукълбо за Нова година.

Мексико

Независимо дали купонясвате на плажовете на Канкун и Плая дел Кармен или сред уличните празненства на Гуадалахара и Мексико Сити, ще е добре да се присъедините към ключовата мексиканска традиция за новогодишния празник – цветно бельо.

Цветът зависи от това, което искате от следващата година; червеното означава любов, жълтото означава пари или късмет, а бялото означава мир.

Ню Йорк, САЩ

Разбира се, това е предсказуемо – но малко градове по света могат да се похвалят с толкова главозамайващо количество екшън на Нова година. Независимо дали сте там за класическото пускане на топката на Таймс Скуеър или за фойерверките в Сентрал Парк, пристанището на Саут Стрийт и Проспект Парк, Ню Йорк на Нова година има събитие на всеки ъгъл.

Токио, Япония

Що се отнася до посрещането на новата година, Япония няма недостиг на обичаи, които да запълнят цяла нощ. Въпреки че известните празненства в Токио за Нова година бяха отменени през последните няколко години, японската столица е завладяващо място за прекарване на Нова година. От ядене на тошикоши соба (специален вид новогодишна юфка) до слушане за камбаните на храма, които бият 108 пъти до полунощ.

Копенхаген, Дания

Беше ли трудна година? Търсите да излеете гнева си за нещо ? Отидете в Дания, където има новогодишна традиция да чупите чинии и съдове пред вратите на вашите съседи.

Колкото повече съдове счупите, толкова повече късмет ще имате през следващата година. А Копенхаген, със своите крайбрежни фойерверки, също е много красив.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button