Свят

Защо сърбите празнуват Нова година два пъти?

Сърбите са много весели и дружелюбни хора, а новогодишните традиции в Сърбия са очарователни.

Защо сърбите празнуват Нова година два пъти?

Повечето хора просто обичат да празнуват Коледа и Нова година. Иима страни, които празнуват тези празници два пъти? Сърбия е една от тях. Така че, ако някога сте се чудили кога е най-добре да посетите Сърбия, съветваме ви да го направите по време на Коледа и Нова година.

Цялата интересна история около празнуването на 2 Коледи започва с два календара. Това означава, че сърбите имат два календара: Григориански или нов календар, който е официалният и Юлиански или стар календар, който използва сръбската православна църква.

Най-добрите места за СПА почивка в Сърбия

Бъдни вечер сърбите наричат ​​Badnje večе. Традиция е да има бадняк (клонка от дъб). Освен това имат Božić Бата, което буквално означава Коледен брат. Той има най-забавната част от тази традиция – да оставя подаръци под Jelka (новогодишната елха), за да ги намерят децата сутринта на Коледа.

Религията в Сърбия

По-голямата част от населението на Сърбия е православно. 85% от хората в страната са православни по религия и само 5% са католици. И така, хората от двете разновидности на християнството живеят заедно и уважават взаимно традициите и празниците. Освен това има много смесени бракове.

Новогодишни традиции в Сърбия

Отбелязването на изпращането на старата и началото на новата година е едно от най-бляскавите събития през годината за сърбите. Сбогуват се със старата и празнуват Новата година с надеждата тя да им донесе повече щастие и красиви мигове. Но това също е древен религиозен, социален и културен модел в почти всички части на света.

В повечето части на света хората украсяват дърво на Бъдни вечер и го наричат ​​коледно дърво. Но в Сърбия украсяват елхата си на Нова година, така че традиционното име за нея е Новогодишна елха.

Много хора и всички деца просто обичат да украсяват цялата къща и новогодишната елха възможно най-добре, тъй като това е традиция, която всеки прави с много отдаденост и любов.

Защо сърбите празнуват католическата Нова година и православната Коледа?

По-голямата част от населението в Сърбия вярва в православната религия. Така че не е толкова трудно да се досетим, че православната Коледа (на 7 януари) е най-големият празник, тъй като повечето хора го празнуват. Тук обаче идва забавната част – всеки човек в Сърбия празнува Нова година на 31 декември.

Празнуването на Нова година започва да придобива особено значение в Сърбия след Втората световна война, когато е направен опит  от комунистите да се потисне значението, което голяма част от християнското население придава на празнуването на Коледа. Това е причината хората да се съсредоточат върху по-малко празнуваната и религиозно непопулярна Нова година на 31 декември.

14 задължителни неща за правене в Белград

Ето защо има голяма разлика в начина на празнуване на Нова година и Коледа. Първият празник е голям купон, който сърбите празнуват с приятелите си. Вторият е религиозният празник, който традиционно прекарват със семейството си.

Както можете да разберете, Нова година и Коледа в Сърбия са две различни традиции. Нова година е нова и представлява модерен начин за празнуване с приятели. От друга страна, Коледа е традиционен и религиозен празник, когато всичко е свързано със семейството и православните морални ценности.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button