Вкусове

Къде да опитаме най-добрата баклава в Истанбул?

Баклавата, която познаваме днес, съществува от 15-и век и е създадена за първи път в кухните на османските дворци.

По това време Истанбул е един от най-мултикултурните градове в световен мащаб и това в голяма степен се отнася за етносите на готвачите, работещи в дворцовите кухни.

Различни източници споменават, че тези готвачи са били не само турци, но и от Сирия, Гърция, Африка, Ливан, Персия, Армения, Египет, Русия и части от Балканите. Не е изненада, че повечето от съвременните страни от тези региони имат претенции към баклавата.

Следователно въпросът „Откъде идва баклавата?“ не може да се отговори с нито една страна от днешната карта.

Най-приемливият отговор би бил, че баклавата произхожда от кухните на османските дворци.

Видове баклава, които можете да намерите в Истанбул

В Турция ще се сблъскате с голямо разнообразие от баклави, от които да избирате и може да се притеснявате, че пропускате най-добрите и традиционни видове.

Сега нека разгледаме някои от най-известните майстори на баклава в Истанбул.

1. Каракьой Гюлюоглу (Güllüoğlu)

Семейство Güllüoğlu е производител на баклава в Турция от 1843 г. и те предлагат своята баклава в цялата страна чрез множество клонове.

Hacı Mehmet Güllü е първият производител на баклава в семейството. Той посещава някои други региони на Османската империя, известни със своите баклави, като Алепо и Дамаск, за да получи най-доброто обучение. Когато се завръща в Газиантеп, той започва своя бизнес.

След смъртта му синът му Хаджи Махмуд Гюлю поема мисията на баща си и възпитава и четиримата синове като майстори на баклава. Днес семейството е едно от най-големите производители на баклава в света.

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Въпреки това, този Güllüoğlu, намиращ се в Karaköy, е независим и няма връзка с другите клонове в Турция. Накратко, 6-тото поколение братя Güllüoğlu не можаха да се задържат и започнаха собствен бизнес за баклава след смъртта на баща им.

Този централно разположен магазин за баклава винаги е претъпкан и гарантирано ще опитате една от най-добрите баклави в Истанбул.

2. Хафъз Мустафа 1864г

Hafız Mustafa 1864 е друг реномиран производител на баклава в Турция. За разлика от някои други места за баклава в този списък, те предлагат по-широка гама от турски сладкиши, включително локум, халва, млечни пудинги и кюнефе.

Както подсказва името, те правят баклава повече от 150 години. В момента те имат един основен клон, разположен в Sirkeci. Ако търсите автентична баклава или дегустирате някои от най-добрите примери за традиционни османски и турски десерти, това трябва да е вашата спирка.

В допълнение към баклавата можете да опитате един от най-добрите локуми в Hafız Mustafa 1864. Баклавата обикновено има кратък срок на годност, но локумът трае по-дълго и можете да закупите за любимите си хора у дома.

Освен Sirkeci, можете да намерите клонове на Hafız Mustafa 1864 в други предградия на Истанбул, включително площад Taksim.

3. Баклава Емироглу (Emiroğlu)

Разположена в Sahrayicedit, Emiroğlu Baklava е скрит скъпоценен камък в Истанбул. Това малко, но елегантно семейно заведение за баклава сервира една от най-вкусните, но неоткрити баклави в Истанбул.

Предлагат една от най-леките и добре балансирани баклави, които опитахме в Истанбул, рядкост, където масло, ядки, сладкиши и захар присъстват еднакво.

Какво да опитаме от уличната храна в Истанбул

За първи път отварят врати през 1972 г. като пекарна, но искат да се специализират в един продукт и сервират само баклава от 1986 г. Emiroğlu се фокусира върху традиционните турски баклави, вместо да има десетки разновидности.

Emiroğlu Baklava не предлага франчайзинг и управлява клоновете си като част от семеен бизнес.

https://www.youtube.com/watch?v=CK7H7ne8ZDg&ab_channel=ANIMMEDYA

4. Баклава Köşkeroğlu

Köşkeroğlu Baklava е друг семеен бизнес, който предлага своята баклава в четири клона около Истанбул. Подобно на Емироглу, те не предоставят никакъв франчайзинг.

Производството на ограничено количество баклава гарантира изобилие от висококачествени съставки (бебе фъстъци, масло, пещи на дърва и др.) за създаване на сладкото лакомство. Когато нивата на производство са високи, това води до недостиг на тези доставки и затруднява поддържането на търсенето, като по този начин се отразява негативно на качеството на баклавата.

Всяка съставка, използвана в техните баклави, все още е местна и се приготвя в Газиантеп. Ако търсите традиционен вкус на баклава, това е мястото, където да отидете.

Точно до техния магазин за баклава Karaköy, те също имат фантастичен ресторант за кебап. Тук можете да се насладите на отличен кебап, преди да поръчате баклава.

5. Сеч (Seç) baklava

Seç Baklava, която също се предлага от Gaziantep Seç Baklava, може да бъде другата ви спирка, за да опитате една от най-добрите баклави в Истанбул. Seç Baklava е сравнително нова компания. Те отварят първия си магазин през 1981 г. Това обаче не означава, че качеството на техните баклави не е впечатляващо. Освен класическа баклава, те предлагат и някои други известни турски десерти като şöbiyet, dolama или bülbül yuvası.

Точно като Köşkeroğlu Baklava, всички техни съставки за баклава се доставят, приготвят и доставят от Газиантеп.

В Seç Baklava можете да се насладите и на друг традиционен турски сладкиш, наречен „su böreği“. Su Böreği е пикантен сладкиш с пълнеж от сирене фета и обикновено се сервира студен. Това може да бъде вкусен лек обяд, преди да се потопите в много опции за десерт на това място.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button